Lietuva 2050: ne antspaudas pase, bet .lt

Lietuvos diasporos profesionalų tinklas „Global Lithuanian Leaders“ (GLL) kasmetiniame vasaros susibūrime šiemet braižys ateities Lietuvos žemėlapį. Renginys Vilniuje, pavadintas Mapping the Future, sutrauks gabius bei globalius diasporos svajotojus ir bus proga tas svajones įgarsinti. Vienam renginio pranešėjų, globaliam lietuviui Dainiui Kniukštai, svajonių Lietuva 2050-aisiais pasitikės dirbtinio intelekto (AI) technologijomis ir pirmaus jų kūryba bei taikymu pasaulyje. Svajoklių tinklaveika (networking) suveiks kaip raktas į proveržį. Išmanusis ekranas taps vienu langeliu į visų tikėtinų gyvenimo situacijų sprendimus, o ten sienos nebeegzistuoja ir pilietybė nebėra antspaudas pase, bet .lt – skaitmeninė ir saugi.

Pandemija sustūmė į 2022 metų vasarą visą vaivorykštę diasporos renginių: Šiaurės Amerikos ir Lietuvos verslo forumą Filadelfijoje, Šokių šventę Filadelfijoje, Pasaulio lietuvių sporto žaidynes Druskininkuose, Pasaulio lietuvių bendruomenės Seimą ir Valdybos rinkimus Vilniuje, Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos kongreso kultūrinę dalį Punske.

O štai diasporos profesionalų tinklo Global Lithuanian Leaders tradiciniai vasariniai susibėgimai – GLL Summer Gathering – vyko kas vasarą, išnaudodama išmoktas nuotolinio bendravimo technologijas ir kurdama retas progas gyviems susitikimams. Šie renginiai – scena plataus spektro globalių lietuvių istorijoms, kurių dėka Lietuvos vardas skamba vis garsiau ir vis plačiau, taip pat platforma tinklaveikai bei žinių mainams, nes globalūs lietuviai žymūs smalsumu ir neslopstančiu alkiu naujovėms.

Rugpjūčio 4 d. vasarinis globalių lietuvių susitikimas vyks ir vėl, pakvies kartu braižyti būsimos Lietuvos gaublį – Mapping the Future. Diasporos portalas Pilietybė.lt pakalbino Dainių Kniukštą – vieną pranešėjų, globalų lietuvį iš Kopenhagos, smalsų technologijų tyrinėtoją, nepaliaujantį jų diegėją efektyvumo vardan, kur bedirbtų, nepailstantį naujovių nešėją Lietuvai, kas bekviestų, Lietuvos dirbtinio intelekto asociacijos bendrakūrėją.

Dainių technologijos įtraukė nuo pirmos šeštoje klasėje perskaitytos knygos apie kompiuterių procesorių architektūrą ir įspūdžio, kad technologijos gali padėti išspręsti kasdienes gyvenimo problemas.

„GLL Summer Gathering tema „Mapping the Future“ ypač nereali tokiems kaip aš, sergantiems liga užsisvajoti – per daug ir per toli. O svajoti su gausybe žmonių iš pačių įvairiausių sričių patrauklu trigubai. Tai leidžia svajoti neribojant savęs nei laike, nei erdvėje.“

Dainius Kniukšta

Šiaip žmonės mėgsta pastovumą, o gyvenimas labiau tikėtinas, negu pastovus. Tas tikimybines gyvenimo problemas gali padėti spręsti dirbtinis intelektas (AI). Tai Dainiui tapo stipriausia paskata domėtis dirbtiniu intelektu, kuris numatys tikimybes ir siūlys įrankius jas tiksliai pasirinkti ir spręsti. Tai nulėmė ir Dainiaus karjerą informacinių technologijų (IT) srityje, o IT, jo teigimu, – pati globaliausia sritis mokytis, kurti sprendinius ir modelius, dalintis žiniomis. Nuo pirmosios jo darbovietės komandos buvo pasaulinės, kelionės – gausios, o jau dešimtmetis jo karjera plėtojasi Kopenhagoje.

D.Kniukšta GLL Summer Gathering 2021 | GLL nuotr.

Asmeninės patirties vedamas, Dainius neabejoja, jog pagrindinis globalumo privalumas yra profesinio akiračio praplėtimas. „Kaip žmonės esame nerealiai kūrybingi, o kūrybiškumas labai smarkiai nukreipiamas mūsų kultūros, patirčių, išsilavinimo, bet gyvename vieną kartą, todėl įdomu pažiūrėti, o kas gi yra Amerikoje, Indijoje ar kitur. Daug greičiau gali pasisemti tiesiogiai pagyvenęs, patyręs, pabendravęs“, – Pilietybė.lt sakė pašnekovas.

Taip pat jis nuolat įsitraukia į veiklas Lietuvoje, nes tiki tinklaveika – networking’u, kuri įgalina susikurti aplinkas svarbiems ir vertingiems dalykams. Pasiremdamas močiutės priesakais: „ne Saulės amžių gyvensi, pagalvok, kam laiką skiri“ ir „dirbančiam ir dangus padeda“, Dainius negaili valandų, praleistų mezgant jungtis, nes jos leidžia išsigryninti vertę kuriančius dalykus ir skirstyti laiką prasmingai. O jei įmanoma panaudoti viską, kas jau sukurta, ne pagal paskirtį – būtina rizikuoti – tai dažniau atsiperka negu tampa grėsme.

Iš knygų, globalių patirčių ir globalių lietuvių įkvėpimo besisemiantis Dainius, mano, kad reikia neriboti savęs: „O kodėl gi nepasvajoti kaip ta Lietuva atrodys 2050 m.?“

Dainiaus Lietuva 2050 m. bus susigyvenusi ir išugdžiusi pasitikėjimą dirbtiniu intelektu kaip geriausiu draugu, bus įvaldžiusi jį šalies augimui ir saugumui. Jo teigimu, technologijų pagalba ir pilietybė gali būti skaitmeninė, nepriklausoma nuo pikta menančių kaimynų, o ekrano langelis taps tuo vienu langu į visų tikėtinų gyvenimo problemų sprendimus, užsibrėžus ir sukūrus asmens duomenų apsaugos įrankius.

„Tikiuosi, turėsime daugiau vidinės vertės kūrimui ir kaip valstybė per daug nesirūpinsime kas kur gyvena, būsime perkopę tą inkvizicinį laiptelį ir galėsime pasitikėti skaitmenine valdžia, skaitmenine laisve ir pilietybė bus ne antspaudas pase, bet .lt – skaitmeninė ir saugi“, – savo vizija Lietuva2050 su Pilietybė.lt dalinosi Dainius.

„…pasiryžimas dirbti ir gyventi kitur negrįžtamai plečia akiratį, ypač profesine prasme. Žmonės, apriboti auklėjimo, vietinių studijų, pirmųjų darbų, atsivėrę pasauliui praturtėja darbo įrankiais ir išlaisvina kūrybiškumą.“

Dainius Kniukšta

Lietuvos dirbtinio intelekto asociacija – Dainiaus ypač vertinamos ir efektyviai naudojamos profesinės tinklaveikos rezultatas – prasidėjo nuo pasikalbėjimų renginiuose ir galiausiai tapo formalia organizacija. Joje buriasi žmonės iš mokslo, verslo, valdžios, kurių nereikia įtikinėti, kad AI plėtrai būtina visų sričių bendrystė. Tikslai – draugystė su AI, švietimas apie AI ir jos vertės lobinimas. Šią vasarą įvyko renginys – Eastern European Machine Learning School – visa savaitė paskaitų ir dirbtuvių apie AI su didžiausiais globaliais ekspertais.

Visas Pilietybė.lt pokalbis su Dainium Kniukšta:

Projektas iš dalies finansuojamas Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.