Nesusipratimas ar skandalinga tiesa?

Aktyvios diasporos portalo Pilietybė.lt bendrakūrėjo iš JAV Rimvydo Baltaduonio interviu su LR Seimo ir PLB komisijos kopirmininku Jonu Bružu metu, komentaruose netikėtai į viešumą iškilo skandalingas faktas. Kol kalbama apie referendumą dėl pilietybės išsaugojimo, apie diasporos įtraukimą kovoje su Lietuvos išgyvenama hibridine agresija, apie diasporos įgalinimą Lietuvos ekonominėje diplomatijoje ir apie vieną Lietuvą, JAV lietuviai praneša gaunantys laiškus, informuojančius apie Lietuvos pilietybės netekimą. Ar tai yra tiesa? Ir jei taip, kas vyksta?

Pilietybė.lt bendrakūrėjas R. Baltaduonis spalio 7 dieną tiesioginiame eteryje kalbėjosi su LRS ir PLB komisijos kopirmininku J. Bružu apie praėjusį penktadienį vykusį komisijos posėdį dėl pasirengimo referendumui. Interviu stebėjusi JAV lietuvių bendruomenės švietimo tarybos pirmininkė Auksė Motto pasidalino skandalingu komentaru.

Anot jos: „Rugsėjo mėnesį JAV lietuviai pradėjo gauti laiškus, pasirašytus Bilotaitės (Lietuvos vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, – red.), kad jiems atimama Lietuvos pilietybė ir turi grąžinti pasus. Ilgas sąrašas ir amžius žmonių, yra nuo 40 iki 60. Ar taip siekiama, kad iki 2024 m. neliktų lietuvių, galinčių dalyvauti referendume?“.

„…nusprendžiu, kad Lietuvos Respublikos pilietybės neteko šie asmenys“

Dokumentas, kuriuo pasidalino aktyvi JAV lietuvių bendruomenės atstovė, yra Vidaus reikalų ministrės šių metų rugsėjo 7 d. pasirašytas įsakymas „Dėl Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo įgijus kitos valstybės pilietybę“.

Jame ministrė A. Bilotaitė parašu patvirtina, kad: „vadovaudamasi LR pilietybės įstatymo 24 straipsnio 2 punktu, 26 straipsnio 1 dalimi ir 32 straipsnio 3 punktu bei atsižvelgdama į Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos 2021 m. rugpjūčio 23 d. teikimus NR. 13P-243 ir NR. 13P-244 „Dėl Lietuvos respublikos pilietybės netekimo įgijus kitos valstybės pilietybę“ nusprendžiu, kad Lietuvos Respublikos pilietybės neteko šie asmenys:

D. A., gim. 1977 m. sausio 12 d. Lietuvoje,

T. J., gim. 1999 m. rugpjūčio 11 d. Lietuvoje,

M. J. (J.), gim. 2002 m. liepos 18 d. Lietuvoje…“

Vardų ir pavardžių pirmųjų raidžių su gimimo data ir vieta sąrašas tęsiasi 52 eilutes: R. B., S. K., E. V…

Už kiekvienos raidžių poros – ne statistiniai vienetai. Už kiekvienos raidžių poros – gyvas žmogus. Lietuvos pilietis.

Gimęs Lietuvoje, gimęs Lietuvoje, gimęs Lietuvoje.

Nebijokite, padėkite, įsitraukite

Vos prieš metus pasaulio lietuviai buvo skatinami aktyviai dalyvauti Seimo rinkimuose ir kviečiami nebijoti registruotis bei balsuoti, net jei paso galiojimas yra pasibaigęs. 

Vos prieš pusantro mėnesio, rugpjūčio pabaigoje, interviu portalo Pilietybė.lt bendrakūrėjui Vaidui Matulaičiui Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė kvietė pasaulio lietuvius prisidėti gimtinės kovoje su migrantų krize: vertimais, rūbais, batais, finansine parama, savanoriavimu.

„Galima padėti vertimais, netgi nuotoliniu būdu, – sakė premjerė. – Yra daug ir specifinės kompetencijos, kurios mūsų žmonės, gyvenantys kitose šalyse gali būti sukaupę. Tokia pagalba Migracijos departamentui labai praverstų.“ 

Vos prieš mėnesį Pilietybė.lt bendrakūrėjui R. Baltaduoniui interviu Vašingtone Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė akcentavo istorinį diasporos įgalinimą Lietuvos ekonominėje diplomatijoje. „Mes keliame uždavinį dirbti aktyviau su įvairiose šalyse esančiais diasporos atstovais“, – teigė ministrė.

Gegužės mėnesį pokalbyje su portalu Pilietybė.lt Migracijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Pilietybės skyriaus vedėja Jurgita Pašin ramino, kad kitos šalies pilietybę priėmę Lietuvos piliečiai ir apie tai nepranešę, net jei jų vaikai kreiptųsi dėl pilietybės sugrąžinimo, „gali būti ramūs, nes tikrai nieko nepakiš“.

Tuo tarpu Migracijos departamento pateiktais dviem teikimais ir Vidaus reikalų ministrė pasirašytu įsakymu pilietybės neteko 52 Lietuvos piliečiai. Ar tai nesusipratimas, ar skandalinga tiesa?

Lietuva bus, kol pasaulyje bus lietuvių?

Ar tuo metu, kai prieš kameras ir mikrofonus garsiai kalbama apie pasirengimą neatimtos pilietybės referendumui, kurio data jau ne kartą buvo viešai įvardinti 2024-ieji metai, tai – racionalus sprendimas valstybės mastu?

Ar iš Žydrūno Ilgausko istorijos nepasimokėme ir dabar norime dar 52-jų Ilgauskų?

Ar Vidaus reikalų ministerija krausto pasaulio lietuvių stalčius su pasais?

Galų gale ar Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos vizito Čikagoje metu vos prieš dvi savaites pasakyti žodžiai „kol pasaulyje bus lietuvių, bus ir Lietuva“ tėra graži frazė, šipuliais dūžtanti į institucijų koridorių sienas?

Pilietybė.lt bendrakūrėjo Rimvydo Baltaduonio pokalbio su LRS ir PLB komisijos kopirmininku Jonu Bružu vaizdo įrašas:

Ciklo „Pokalbiai su Pilietybe“ vaizdo įrašas | Pilietybė.lt

Viršelio nuotrauka Evan Dennis | Unsplash

2 komentarai apie “Nesusipratimas ar skandalinga tiesa?”

  1. pilietis says:

    Tipinis egoistiškas troškimas to, kas nepriklauso pagal įstatymus. Kuo skiriatės nuo, pvz., vagių, kurie taip pat nori turėti tai, kas jiems nepriklauso?

  2. Vytautas says:

    Nėra čia kuo stebėtis. Viskas vyksta pagal Konstituciją. Norint kad kas pasikeistų, reikia keisti Konstituciją, tik, tai ne taip paprastą ir sekantis referendumas, nežiūrint visų gražių iliuzijų, nepavyks. Reikia keisti pačią Konstituciją, ne tik straipsnį. Čia esame aklavietėje, deja. 🤔🤔🤔

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.