Nerijus Vitkauskas: botų ir trolių medžioklė. Sezonas atidarytas

Jei skaitote šį straipsnį reiškia, kad visus įrankius, reikalingus botų medžioklei, turite. Jums tereikia kompiuterio ir internetinio ryšio. Na dar ir akylumo bei supratimo, ką ir kaip medžiojame. Belieka pasigilinti į detales ir prisijungti!

Diasporos portalo Pilietybė.lt kalbintas Nerijus Vitkauskas – stopbot.lt pilietinės iniciatyvos įkūrėjas, aktyvus visuomeninis veikėjas ir pilietinių jausmų vedamas programuotojas, kviečia susipažinti su botų fermomis ir jose besidarbuojančiais troliais. Pažindami jų pasaulį bei kėslus geriau suprasime mums ir mūsų valstybei keliamas grėsmes. 

Pilietybė.lt pokalbis su Nerijum Vitkausku: tiesiai švieisia apie botus ir trolius

Pradėkime nuo pradžių. Kas tie botai? Botas – tai tam tikra programinė įranga, mechanizmas, kuris yra automatizuotas ir atlieka tam tikrus, iš anksto užprogramuotus veiksmus. Socialinių tinklų botai tiesiog imituoja žmogaus veiksmus, pavyzdžiui, jie gali naudotis Facebook paskyra, užsiregistruoti, įsikelti nuotrauką, užsukti į kitus profilius ir pakomentuoti (taip, jie gali rašyti klaviatūra), uždėti patiktuką. Socialinių tinklų botai valdo naršyklę, gauna informaciją, renka duomenis ir pagal tai atlieka tam tikrus veiksmus. 

Botai po vieną nevaikšto, buriasi į fermas, valdo tūkstančius profilių, kurie elgiasi kaip žmonės, tad apsukti visuomenę yra gana lengva. Tačiau botai neveikia patys savaime. Botus ir jų fermas dažniausiai valdo suinteresuotos politinės jėgos. Vien per pastaruosius kelis mėnesius Ukrainoje buvo aptikta apie trisdešimt botų fermų, kurias valdė prokremliškos specialiosios tarnybos. Tai tikrai didelis ir susirūpinti skatinantis kiekis, žinant, kad kiekviena kortelė gali prisijungti į kelias socialines platformas, o vienoje fermoje gali būti iki kelių tūkstančių netikrų paskyrų.  

Botų fermos – tai suinteresuotų šalių ar grupių profesionaliai koordinuojama ir administruojama veikla. Tai naujas hibridinis geopolitinis įrankis, sėkmingai naudojamas propagandai ir klaidingo naratyvo skleidimui. 

Nerijus pastebi, kad botai pradeda reikštis ir Lietuvoje: suinteresuoti asmenys kėsinasi į valstybės stabilumą, bando diskredituoti tam tikrus asmenis, tam tikrus sprendimus, kelti netikrumą, nepasitikėjimą visuomenėje. Tai jų duona kasdieninė.

Socialinių tinklų botai tiesiog imituoja žmogaus veiksmus, pavyzdžiui, jie gali naudotis Facebook paskyra, užsiregistruoti, įsikelti nuotrauką, užsukti į kitus profilius ir pakomentuoti (taip, jie gali rašyti klaviatūra), uždėti patiktuką.

Ukrainos atveju buvo skleidžiama dezinformacija iš karo fronto siekiant destabilizuoti socialinę bei politinę padėtį šalyje. Ukraina labai anksti suprato, kad informacija yra pats didžiausias ginklas, nes informacinėmis atakomis lengva numušti motyvaciją, paveikti žmones, manipuliuoti jais.  Arba, kaip pokalbyje su Pilietybė.lt sakė komunikacijos ekspertas Kęstutis Gečas, aro ekspertai naudoja frazę „mūšius laimi kariai, o karus laimi logistika“, kuri komunikacijoje skambėtų taip: „informacinius mūšius laimi kūryba ir idėjos, o informacinius karus – komunikacijos komanda, vadyba ir resursai“.

Botų fermą sukurti nėra sunku. Anot Nerijaus, reikia išankstinio papildymo SIM kortelių, kurių iš kiekvienos parduotuvės galime parsinešti glėbį, tam tikros, sąlyginai nebrangios, įrangos ir jau galima pradėti daryti realią žalą visuomenei. Žinoma, reikia administratoriaus – trolio, kuris rūpintųsi ryšio įranga, išnaudojančia SIM korteles prisijungimui prie internetinio ryšio. Kiekviena SIM kortelė turi atskirą IP adresą, tarsi tai būtų žmogus ir Facebook to nepastebi, tad vienu metu gali veikti daug skirtingų IP adresų. Botų fermą galima valdyti net ir nuotoliniu būdu. 

Botai po vieną nevaikšto, buriasi į fermas, valdo tūkstančius profilių, kurie elgiasi kaip žmonės, tad apsukti visuomenę yra gana lengva. Tačiau botai neveikia patys savaime. Botus ir jų fermas dažniausiai valdo suinteresuotos politinės jėgos.

Trolis yra botų fermos darbuotojas. Jei žalą nori daryti Lietuvoje, turi mokėti lietuvių kalbą, suvokti kontekstą, kad komentarai būtų įtikinami ir kuo mažiau įtartini. Ukrainos pavyzdys rodo, kad troliai būna apmokomi prokremliškų specialiųjų tarnybų, kurios organizuoja mokymus, pasidalina programine įranga, informacija kaip įsirengti fermas, moka pinigus už fermų įrengimą bei administravimą. 

Facebook ir pats stengiasi demaskuoti botus, kas ketvirtį dalinasi savo ataskaitomis, apie tokią neautentifikuotą veiklą (inauthentic behavior) ir yra demaskavę ne vieną iš Rusijos veikiančią botų fermą. Taip pat ir fermą Vokietijoje, kuri turėjo ne tik netikras paskyras, bet ir netikrus portalus. Tad iš Ukrainos bei Facebook skambančių pavojaus varpų ignoruoti ir negirdėti negalima, turime reaguoti ir aktyviai ieškoti botų fermų. Nedelsiant būtinas ir tam tikrų valstybinių institucijų įsikišimas. Štai Ryšių reguliavimo tarnyba turi įrangą, skirtą ieškoti ryšio anomalijų kai, pavyzdžiui, viename bute yra šimtai „žmonių“ prisijungusių mobiliuoju ryšiu.

Botai pradeda reikštis ir Lietuvoje: suinteresuoti asmenys kėsinasi į valstybės stabilumą, bando diskredituoti tam tikrus asmenis, tam tikrus sprendimus, kelti netikrumą, nepasitikėjimą visuomenėje. Tai jų duona kasdieninė.

Nerijaus įkurta iniciatyva stopbot.lt seka įvairias anomalijas, pastebimas socialinėse erdvėse Lietuvoje. Trolių tinklas siekia kiršinti visuomenę, paveikti mąstymą, sukelti žmonių pasipiktinimą ir skleisti melagienas. Atpažinti trolius socialinėje erdvėje sunku, bet įmanoma. Reiktų atidžiau skaityti komentarus ir pastebėsite rašymo klaidų, klaidų formuojant klausimus, prokremliškų pasakojimų, anonimiškumo, autentiškumo nebuvimo (atkreipkite dėmesį į profilio draugų kiekį). Būtina panagrinėti turinį – koks vyraujantis naratyvas? Taip pat pasekti sistemiškumą – kaip dažnai ir kur reiškiasi viena ar kita paskyra?

Pastebėję panašias anomalijas, būkite budrūs ir raportuokite paskyrą. Praneškite stopbot.lt komandai. Svarbu žinoti, kad botai irgi yra užprogramuoti raportuoti pilietiškai aktyvius žmones, tad galite sulaukti žinių, kad jūsų paskyra laikinai blokuojama. Bet tai neturėtų stabdyti visuomenės, nes būtent šioje medžioklėje labai svarbus kiekvienas žmogus. Vienas žmogus gali daug ir medžioklė su botais tai puikiai įrodo. Tad pradedame. Sezonas atidarytas!

Projektas iš dalies finansuojamas Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.