Darbais nuraudęs profesionaliosios diasporos ruduo

Ruduo – diasporos profesionalų darbų karštymetis. Darbais, iniciatyvomis, žygiais, ne tik šventėmis, Lietuvą jie myli. Pavyzdys? Diskusijos dėl pilietybės referendumo dar tik vyksta, o štai globaliųjų profesionalų darbo grupė šia tema jau darbuojasi.

Užbaigę dienos darbus, nugvelbę laiką iš artimųjų, globalieji profesionalai nuo Los Andželo JAV Vakaruose iki Balio Rytų Azijoje puoselėja geografinės kilmės užkoduotą tarpusavio ryšį susitelkdami bendraminčių klubuose. O tuose klubuose reguliariai susitinka pasimėgauti draugija, susikuria turiningą, įkvepiantį laisvalaikį, dalinasi atradimais ir aistromis, ieško unikalių patirčių ir pažinčių, mezga ryšius su Lietuvos organizacijomis ir kuria abi šalis turtinančias iniciatyvas.

Global Lithuanian Leaders (GLL) telkia šiuos klubus (kurie beje kuriasi ne tik miestuose, bet ir šalių ir žemynų mastu) ir per septynerius metus sustiprino bendrystės ryšius, užaugino kontaktų tinklą ir išplėtė bendras veiklas tiek, kad tapo būtina iškloti tai susitarime. Jis įkasa pamatus tolesniam augimui, užtikrina istorinės atminties perdavimą naujoms GLL ir klubų lyderių kartoms.

Mėnesiniai susitikimai Zoom erdvėje tapo šitos bendrystės ir augimo pagrindu dar prieš šios platfomos visuotinį įsigalėjimą pandemijos metu. O kasmetiniai gyvi susitikimai „ProClubSummit“ tapo savaitgalio ilgio būtinybe bendrystėms ir augimui užtvirtinti „work-hard-party-hard“ būdu.

Profesionalioji diaspora remiasi nuostata – jei bus stiprūs patys, stiprins savo Klubus, o šie, pečius surėmę, stiprins Lietuvą, ypač ekonomiškai, dar labiau vertybiškai. Globaliuosius profesionalus atpažinsi iš smalsumu degančių akių, nežabotu noru atradimais dalintis – tarpusavyje, o ypač su Lietuva.

Profesionalioji diaspora remiasi nuostata – jei bus stiprūs patys, stiprins savo Klubus, o šie, pečius surėmę, stiprins Lietuvą, ypač ekonomiškai, dar labiau vertybiškai.

Profesionalai Taline iš klubo „Lithuanian Professionals Tallinn“ (LPT) kas dvi savaites renkasi į susitikimus su pačių įvairiausių sričių ekspertais, atrastais profesinių kontaktų tinkle arba sužavėjusiais internetuose. Vien šį rudenį jie plėtė akiratį skaitmeninės transformacijos, klimato kaitos, regioninės šiluminės energetikos ir kriminalinės teisės srityse.

Profesionalai Stokholme iš klubo „Lithuanian Professionals in Stockholm“ (LPS) profesinių kontaktų dėka šį rudenį susitiko su spaudos fotografu Ramūnu Danisevičiumi, turėjo istorinę ekskursiją seniausiose kapinėse, kalė ledo skulptūras šalčiausiame Švedijos bare, lankėsi didžiausioje energetikos įmonėje ir pateko į slapčiausias jos kerteles.

Profesionalai Londone iš klubo „Lithuanian City of London Club“ (LCLC) patys domėjosi ir kvietė narius dalintis ekonominėmis ir investavimo prognozėmis.

Lietuvių profesionalų klubų žemėlapis | GLL nuotr.

LCLC taip pat kartu su profesionalais Kopenhagos klube „Lithuanian Professionals in Copenhagen“ bendradarbiauja su moksleivių verslumo ugdymo programa Lietuvos Junior Achievement ir kasmet įsileidžia moksleivius iš Lietuvos į savo profesinės karjeros užkulisius. Štai Danijoje stažuotojai vykdė užduotis ir sėmėsi idėjų įmonių „A.P. Møller-Mærsk“, „Ørsted“, „Novo Nordisk“, „Forecast“, „Data Robot“, „Circle K“ biuruose.

Vien paskutiniais metais Klubai tokiu būdu užmezgė profesinės mentorystės ryšį su 12 moksleivių, ir jau padavė paraiškas kitam mentorystės sezonui. Tokios patirtys užkoduoja jaunus smalsius žmones tinklaveikai (networking).

Network Effect – Tinklaveikos efektas (kaip sniego gniūžtės efektas) – diasporos profesionalų vertybes tiksliai įvardinantis motto. Jį misijos vizijos vystymo dirbtuvėse išgrynino lietuvių profesionalai Azijoje, susitelkę į žemyno pločio tinklą „Lithuanian Professionals in Asia“. Vos išgryninę, ėmė ir surengė Azijos ekonomikos ekspertų konferenciją Ukrainos karo padariniams globaliai raidai įvertinti, susitiko su naujai paskirtais LR Ambasadoriais Singapūre ir Pietų Korėjoje Azijos „Team Lithuania“ formavimo tikslais, surengė gyvus tiknlaveikos renginius penkiuose Azijos miestuose sąšauką.

Užgyventi ir išplėtoti Klubų kontaktų tinklai tampa pagrindu gausybei Lietuvos stiprinimo projektų. Dar vasarą jaunas Barselonos profesionalų klubas „Lithuanian Professionals in Barcelona“ (LPB) pradėjo Ispanijos ir Lietuvos verslo santykius stiprinančių renginių „Building Bridges“ tradiciją. Pirmasis praėjusį birželį suvedė į žinių mainų bei kontaktų mezgimo konferenciją Lietuvos ir Katalonijos startuolių ekosistemų dalyvius – asociacijos Vienaragiai.lt, akseleratoriaus „Baltic Sand Box“, fondų, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ir valstybinės Inovacijų agentūros atstovus. Kitų metų birželį tokia konferencija bus suves šių šalių Fintech ekosistemas.

LPB ir partnerių komanda konferencijoje „Building Bridges” | LPB nuotr.

Lietuvos žinomumo kino pasaulyje vardan Los Andželo profesionalai jau prieš dešimtmetį subūrė kino meno industrijos profesionalų ir rėmėjų pajėgas. Kasmetinės tarptautinės mugės American Film Market metu Klubo „Lithuanian American Business Association in Los Angeles“ Lietuvos meno sklaidos tarybos, Lietuvos kino centro, Baltijos kūrybinių industrijų klasterio ir LR Generalinio konsulato jungtinė komanda rengia Lietuvos kino industrijos pristatymo Holivudo profesinei bendrumenei vakarą – AFM Lithuanian Networking Event, šiemet jau šeštąjį kartą.

Los Andželo profesionalų ir Lietuvos kino organizacijų atstovai AFM Lithuanian Networking renginyje | LA Klubo nuotr.

Šį spalį profesionalai Stokholme iš LPS klubo pasitelkė savo kontaktus, kad bendroje diskusijoje su Lietuvos agentūra „Keliauk Lietuvoje“ rastų būdus ir raktinius žodžius padidinti Švedijos keliautojų srautus į Lietuvą. Tokie atskiriems sektoriams skirti renginiai – šio klubo tradicija. Lapkričio pabaigoje vyko jau antrasis konkrečiai Lietuvos statybos įmonėms skirtas susitikimas su Švedijoje dirbančiais Klubo profesionalais.

LPS ir „Keliauk Lietuvoje“ renginys Stokholme turizmui Lietuvoje skatinti | LPS nuotr.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos skatinama ir Lietuvos atstovus atskirose šalyse bendroms veikloms vienijanti „Team Lithuania“ koncepcija GLL ir Klubams sava ir suprantama nuo bendrų projektų pradžios tolimais 2013 metais. Viena iš seniai vykstančių ir profesionaliąją diasporą įtraukiančių veiklų – Eksporto klubai, rengiami kartu su Inovacijų agentūra (anksčiau Verslia Lietuva) ir LR Ambasadomis.

Vien šį rudenį įvyko trys Lietuvos prioritetinėms rinkoms ir sektoriams skirti eksporto klubai. Robotikos tendencijomis Italijoje ir pasaulyje dalinosi Italijos profesionalė Inga Akulauskaitė, pakviesta LR Ambasados Romoje. Rinkodaros pastebėjimais ir patarimais Pietryčių Azijoje dalinosi Artūras Sabalionis ir jo kolega Joon Kim, pakviesti LR Ambasados Seule. Vokietijos „Team Lithuania“ komandos pokyčius pristatė LR Ambasados Berlyne komercijos atašė ir Berlyno profesionalų klubo „LEO in Berlin“ nariai.

Ispanijos lietuvių profesionalų klubų tinklas paminėjo Lietuvos ir Ispanijos diplomatijos 100-metį | Asmeninio archyvo nuotr.

Tinklaveikos efektos sniego kamuolys įgauna pagreitį.  Lapkričio 19-oji tapo šio rudens ir visų metų kulminacija – Ispanijoje ir Turkijoje globalieji profesionalai rinkosi šalies mastu. 

Ispanijos profesionalų tinklas „Lithuanian Professionals in Spain“ ėmė megztis pandemijos sąlygomis, sujungė Ispanijos lietuvius smalsumu švytinčiomis akimis nuo Barselonos iki Kanarų salų. Lapkričio 19 d. šis tinklas pirmąsyk susitiko gyvai – švęsti Lietuvos ir Ispanijos diplomatijos 100-metį ir užsukti Klubų atsiradimą kituose miestuose jau veikiančių Barselonos ir Madrido klubų pavyzdžiu. Susirinko virš 70 žmonių iš Madrido, Barselonos, Malagos, Valencijos, Almerijos.

Turkijoje profesionalų tinklas mezgasi būtent dabar, įkvėptas gyvo suvažiavimo Stambule lapkričio 19 d. ir visos profesionalų bendruomenės – nuo Los Andželo JAV Vakaruose iki Balio Rytų Azijoje – smalsumu degančių akių ir nežaboto noro žiniomis ir patirtimi dalintis.

GLL sveikinimas naujai besikuriančiam Turkijos lietuvių profesionalų klubui | GLL vaizdo įrašas

Projektas iš dalies finansuojamas Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.