Diasporos jaunimui – galimybių paletė Lietuvoje

Vasaros stažuotės, mentorystės iniciatyvos, talentų grąžinimo Lietuvai programos – diasporos jaunimui galimybių išbandyti profesinius įgūdžius Lietuvoje ir kurti ilgalaikius ryšius paletė plati. Tačiau paraiškas reikia suskubti teikti jau dabar.

Jau šeštą kartą vasaros stažuočių Lietuvoje programa „Bring Together Lithuania / Jungtis Lietuvai“ kviečia 18–29 metų amžiaus diasporos jaunimą iki sausio 9 d. teikti paraiškas 2023 m. sezonui, kuris vyks nuo birželio 10 d. iki liepos 23 d.

Šią programą finansuoja ir organizuoja Kazickų šeimos fondas. Jos tikslai – suteikti Lietuvos diasporos jaunimui galimybę įgyti profesionalių įgūdžių, susipažinti su kitais lietuviais iš viso pasaulio ir geriau pažinti modernią Lietuvą. Per šešias programos savaites dalyviai pasisemia patirties verslo įmonėse, nevyriausybinėse organizacijose, socialiniuose projektuose, susitinka su žymiais Lietuvos žmonėmis – politikais, verslininkais, visuomenininkais, lanko įdomias ir reikšmingas Lietuvos vietas, dalyvauja renginiuose ir iniciatyvose, kad pažintų šiuolaikinę Lietuvą, savo prigimtį ir, svarbiausia, užmezga asmenines draugystes bei kuria profesinių pažinčių tinklą.

Per penkerius metus programoje dalyvavo 80 dalyvių iš JAV, Kanados, Australijos, Argentinos, Ukrainos, Rusijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Belgijos, Nyderlandų, Pietų Korėjos ir Airijos. Aštuoni programos alumni, tai yra 10 proc., persikėlė į Lietuvą gyventi ir dirbti, dar keletas yra grįžę į Lietuvą arba kitas Europos valstybes tolesniems karjeros etapams, daugelis vis dažniau lanko Lietuvą, drauge buriasi į verslo ir visuomeninius projektus.

Dar viena diasporos jaunimo stažuočių programa – „Lietuvių Išeivijos Studentų Stažuotė“ (LISS) – taip pat kviečia iki vasario 1 d. registruotis 2023 metų sezonui, kuris vyks nuo birželio 11 d. iki liepos 16 d.

Tai nuo 2008 metų JAV Lietuvių bendruomenės vykdoma ir Lietuvių fondo finansuojama programa, suteikianti JAV ir Kanados lietuvių studentams galimybę penkias savaites stažuotis Lietuvoje pagal savo pasirinktą profesiją, patobulinti lietuvių kalbą ir susipažinti su Lietuvos kasdieniniu bei kultūriniu gyvenimu. Stažuotojai lankosi biomedicinos, lazerių įmonėse, aukštųjų technologijų mokslo centruose, keliauja po Lietuvą, susitinka ir diskutuoja su šviesiais Lietuvos žmonėmis. Stažuotė vertinama 5 universitetiniais kreditais, nes JAV Lietuvių bendruomenė bendradarbiauja su Vytauto Didžiojo universitetu, Vilniaus universitetu ir Vilniaus Gedimino technikos universitetu.

Nuo kitų metų į Lietuvą diasporos jaunimui profesinio augimo tiltus ties naujai besisteigianti Pasaulio lietuvių studentų organizacija (World’s Lithuanian Students Organization – WOLSO). Jos tikslas burti lietuvių studentus į tinklą, siūlant jiems įvairius būdus profesinei saviraiškai Lietuvoje. Organizacijos užuomazgos Nyderlanduose, kur ypač gausu studijuojačio jaunimo iš Lietuvos su gausybe draugų kituose pasaulio kraštuose.

Vasario pradžioje jau 14-am sezonui pakvies globali jaunimo mentorystės  programa „LT Big Brother“. Ji buvo sukurta lietuvių profesionalų klubo Londone „Lithuanian City of London Club“ ir veikia kaip savanoriškos profesinės mentorystės programa lietuviams visame pasaulyje. Jos tikslas – suburti į tandemus ir per neformalų asmenišką bendravimą perduoti įvairiose profesinėse srityse įsitvirtinusių lietuvių profesionalų žinias ir patirtį perspektyviam visame pasaulyje studijuojančiam ar dirbančiam Lietuvos jaunimui. Toks tarpusavio pagalbos būdas įgalina išnaudoti beribį profesinį potencialą ir prisidėti prie Lietuvos stiprinimo.

Iki šiol į programą įsitraukė daugiau nei 2500 dalyvių, kurie sėkmingai suformavo 1300 mentorių bei ugdytinių porų. Kasmet vykstanti 9 mėnesių trukmės programa sulaukia vidutiniškai 300 dalyvių iš 24 skirtingų šalių. Sezono rezultatas – karjeros pokyčiai, profesinis bei emocinis tobulėjimas, tolimesnio mokymosi galimybės, turtinančios draugystės.

Kurk Lietuvai“ yra pirmoji ir kol kas vienintelė valstybės biudžeto finansuojama talentų Lietuvai grąžinimo programa kūrybingiems ir veržliems profesionalams ir profesionalėms, turintiems tarptautinės patirties. Tai galimybė užsienyje įgytas žinias ar inovatyvias idėjas pritaikyti gerinant Lietuvos viešąjį sektorių. Šiemet ji iškilmingai šventė 10-metį!

„Kurk Lietuvai“ trunka 12 mėnesių ir susideda iš dviejų šešių mėnesių projektų, vykdomų skirtingose nacionalinio ar regioninio lygmens viešojo sektoriaus institucijose poromis ar trijulėmis. Priklausomai nuo savo interesų ir įgūdžių, „Kurkiečiai” gali vykdyti proveržį skatinančius projektus švietimo, ekonomikos, inovacijų, saugumo, aplinkosaugos, socialinės politikos, regionų plėtros srityse.

Šiemet pirmuosius projektus jau kuria 22 jaunuoliai, baigę mokslus ir stažuotes Airijoje, Argentinoje, Australijoje, Austrijoje, Danijoje, Indijoje, Italijoje, Jungtinėje Karalystėje, JAV, Latvijoje, Nyderlanduose, Norvegijoje, Peru, Prancūzijoje, Suomijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje. Šių metų aktuali naujiena – 5 dalyvės iš Ukrainos (Kyjivo ir Charkyvo), jų įgalinimui šių metų atranka vyko anglų kalba. Jų komandos dirbs su projektais Vyriausybės kanceliarijoje, Statybos sektoriaus vystymo agentūroje, Socialinės apsaugos ministerijoje Ukrainos atstatymui bei ukrainiečių integracijai.

Viso programoje dalyvavo 259 dalyviai, iš jų 80 procentų liko dirbti Lietuvoje, net 40 procentų – viešajame sektoriuje. Įdomu pastebėti, kad dalyvių amžiaus vidurkis vis auga nuo 23 m. 2012 metais iki 29 m. šiemet.

Vienas žinomiausių „Kurk Lietuvai“ dalyvių projektai buvo atliktas Sveikatos apsaugos ministerijoje ir skirtas psichinės sveikatos apsaugai – programėlė „Pagalba sau“.

Galimybių diasporos jaunimui išbandyti save Lietuvoje, įveiklinti patirtis ir įgyti naujų, pažinti modernią Lietuvą bei bendraminčius – plati. Suskubti registruotis, tačiau, reikia jau dabar.

Projektas iš dalies finansuojamas Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.