Adatos propagandos burbulams

Besigilinant į propagandos temas, kuo giliau neriame, tuo tamsiau ir smalsiau. Pokalbyje su Marium Laurinavičium apie kremliaus režimą ir jo nusikalstamą veiklą bei masinio demokratijos destabilizavimo priemones jis minėjo propagandą kaip masinį ginklą karuose dėl įtakos. Komunikacijos ekspertas Kęstutis Gečas propagandą pavadino karu dėl mūsų smegenų ir išdėstė zombinimo sąlygas bei būdus. Šįkart Pilietybė.lt kalbina Karolį Žukauską, kuris jau seniai stebi ir viešina dėsningumus bei sutapimus Lietuvos socialiniuose ir politiniuose procesuose, o nuo šių metų vasario vykdo aktyvius karo su propaganda veiksmus.

Kada propaganda tapo aktyviausia mums rūpimose teritorijose?

Sovietų Sąjungoje net veikė propagandos ministerija, formavusi visą informacinį lauką. Vos jai sugriuvus, Boriso Jelcino laikais, suirutė trukdė valdančioms jėgoms koncentruoti informacines pajėgas. Tačiau vos patekęs į valdžią putinas aiškiai žinojo, kad valdantys informacinius šaltinius turi neribotą galią. Per keletą metų jis perėmė įtaką visuose informacijos sklaidos kanaluose ir ėmė siekti platesnės įtakos ir destrukcijos ne tik artimajame pasienyje – Gruzijoje, Ukrainoje, – bet ir tose šalyse, kaip Lietuva, kurios iš tiesioginio poveikio lauko išslydo.

(…) vos patekęs į valdžią putinas aiškiai žinojo, kad valdantys informacinius šaltinius turi neribotą galią.

Tiesioginę rusijos įtaką ir finansinę paramą užčiuopti labai sunku, tačiau drąsiai galima teigti – tos temos, kurios akivaizdžiai skaldo visuomenę, dažniausiai eskaluojamos jėgų, kurios turi vienokį ar kitokį rusijos pastiprinimą. rusijai reikia destrukcijos, toks jo veikimo būdas.

Kiek plati geografinė propagandos aprėptis?

rusijai visai nesvarbūs geografiniai atstumai. Jos veiksmų intensyvumą lemia, kiek rusijos interesams svarūs politiniai ir socialiniai procesai vyksta tam tikroje šalyje. Pavyzdžiui, ten kur veikia Prigožinui pavaldi „Vagner“ karinė grupuotė, tose šalyse ir vykdomi rusijai būtini propagandiniai procesai.

Ukraina – nuolatinis taikinys visuomenės skaldymui. Pastaraisiais metais kremlius skyrė milijardus rublių propagandinei veiklai Ukrainoje, siekiant nuteikti visuomenę prieš Prezidentą V.Zelenskį ir už sąjungą su rusija, todėl pasimetė ir nustebo dėl tokio vieningo ukrainiečių pasipriešinimo. Karas iškėlė į dienos šviesą daug slaptų schemų ir planų, todėl ir mums nereikia turėti iliuzijų – priešinančios temos yra dėsningai eskaluojamos, o jas keliančios jėgos dosniai finansuojamos.

Vienas nuomonės poveikio pavyzdžių – vaikų atėmimo skandalas Norvegijoje ir vaikų priežiūros institucijos „Barnevernet“ juodinimo kampanija. Ji buvo vykdoma imigrantų kanalais puikiai suvokiant, kad jie nekalba vietos kalba, kad jie naudojasi labai ribotais šaltiniais ir kad jiems galima daryti įtaką skleidžiant žinias socialiniuose tinkluose. Ir Karolio, ir VSD buvo pastebėta, kad tam tikros paskyros ir migrantus jungiančios socialinių tinklų grupės turi daug įtartinų sąsajų su rusija.

Karas iškėlė į dienos šviesą daug slaptų schemų ir planų, todėl ir mums nereikia turėti iliuzijų – priešinančios temos yra dėsningai eskaluojamos, o jas keliančios jėgos dosniai finansuojamos.

Ir Lietuvoje yra daug žmonių, kurių kritinio mąstymo ir kalbų žinojimo ribotumas leidžia jais lengvai manipuliuoti. Užtenka mažutės informacinės kibirkšties, naivių piliečių, taip vadinamų tribūnos ieškančių „naudingų idiotų“ ir savanaudiškai politinės karjeros siekiančių veikėjų. Kai kurie jų atvirai remia rusijos režimą, kai kurie nuoširdžiai arba siekdami asmeninės naudos šliejasi prie keliančiųjų bangas, o rusija yra įgudusi rasti būdų „pagazuoti“ ir iškelti juos į viešumą. Mūsų laimei ir Ukrainos nelaimei rusija šiuo metu užimta tikro karo frontuose, tačiau pastaruoju metu šie propagandiniai judėjimai ir vėl suaktyvėjo.

Ir Lietuvoje yra daug žmonių, kurių kritinio mąstymo ir kalbų žinojimo ribotumas leidžia jais lengvai manipuliuoti. Užtenka mažutės informacinės kibirkšties, naivių piliečių, taip vadinamų tribūnos ieškančių „naudingų idiotų“ ir savanaudiškai politinės karjeros siekiančių veikėjų.

„Facebook“ yra labai patogus įrankis propagandai, neturintis jokių informacijos patikrinimo filtrų, leidžiantis skleisti bet kokias nesąmones. Tų nesąmonių ir priešinančių temų ypač padaugėja prieš bet kokius rinkimus, siekiant, kad kuo daugiau minėtų naudingų veikėjų patektų į bet kokio lygio valdžią. Štai „Šeimų maršo“ lyderiai jau paskelbė, kad dalyvaus savivaldos rinkimuose 2023 metais.

2024–ieji bus ypač gausūs tokių pavyzdžių dėl vienu metu vyksiančių LR Prezidento, Europos Parlamento, LR Seimo rinkimų (kartu su LR Prezidento rinkimais turėtų vykti ir referendumas dėl daugybinės pilietybės, – red.). Be jokios abejonės matysime gausybę maršų, renginių, bandymų skaldyti ir sukiršinti, viešų dėmesio nukreipimų.

K.Žukauskas prie rusijos ambasados Berlyne | Asmeninio albumo nuotr.

Kas paveiku kovojant su nesibaigiančia propaganda?

Svarbiausias visų su propaganda kovojančio Karolio veiksmų tikslas – suteikti besidomintiems žmonėms praktinius būdus kritiškai vertinti informaciją, dekonstruoti propagandą, atpažinti kenkėjiškus veiksmus, atrasi įtartinas sąsajas.

(…) po gražiais šūkiais besislepiančius judėjimus, ir veikėjus, kuriuos galima skirstyti į tris aiškias rūšis: atvirus niekšus kaip A. Paleckis, jais sekantys „naudingi idiotai“ su savanaudiškais karjeros bei žinomumo tikslais ir suklaidinti sekėjai, nesuprantantys, kad tampa manipuliacijų įrankiais.

Ėmęs gilintis į prieš 6–7 metus vykusį miškų kirtimo NATO poligonui skandalą, Karolis pastebėjo, kad kartojasi tie patys virveles tampantys asmenys, jau matyti žemės pardavimo užsieniečiams, atominės elektrinės, Independent terminalo skandaluose, kad kai kurie jų tiesiog keičia pavadinimus, tačiau kartoja visuomenės kiršinimo būdus. Šios situacijos padeda demaskuoti ir po gražiais šūkiais besislepiančius judėjimus, ir veikėjus, kuriuos galima skirstyti į tris aiškias rūšis: atvirus niekšus kaip A. Paleckis, jais sekantys „naudingi idiotai“ su savanaudiškais karjeros bei žinomumo tikslais ir suklaidinti sekėjai, nesuprantantys, kad tampa manipuliacijų įrankiais.

Sekdamas gausėjančių judėjimų informacinius kanalus ir stebėdamas augantį tų kanalų prelegentų ratą, Karolis sujungė taškus, sudėliojo viso tinklo hierarchiją ir visų trijų rūšių veikėjų funkcijas. Remdamasis surinkta medžiaga, kitaip nei VSD savo kasmetinėse ataskaitose, Karolis savo tyrimuose ir „Facebook įrašuose drąsiai skelbia judėjimų pavadinimus, ryškina paskyras visuose socialiniuose tinkluose, mini ir kartoja įkūrėjų ir veikėjų vardus ir pavardes. Tai, kad tenka ginti savo nuomonę teismuose, dar labiau paskatino Karolį imtis šios veiklos ir telkti rėmėjų būrį „Patreon platformoje.

Kuo bus pas mus švariau nuo propagandos, tuo mažiau šansų, kad pas mus atriedės tankai, nes karas Ukrainoje parodė, kad prieš intensyvius karinius veiksmus, vyko be galo intensyvus propagandinis karas.

Džiugu dėl pakankamai monolitinės Lietuvos visuomenės, nes vietinių rusų labai nedaug, apie 6-7 proc. Mažiausiai atsparios propagandai Lietuvos geografinės vietos – Šalčininkai ir Visaginas – jie galėtų būti lyginami su Ukrainos rytiniais regionais, kurių ir užteko konfliktui inicijuoti. Tačiau karinė agresija Ukrainoje sutelkė Lietuvos visuomenę. Jei dar pavyktų pasiekti, kad vis daugiau žmonių kritiškai vertintų iškylančius judėjimus, kurie atranda naujas temas skaldyti ir kiršinti visuomenę nuo kertamų miškų, atimamų vaikų iki šeimų gynimo, taptume atsparesni propagandos poveikiui.

O jei dar vis dažniau žmonės socialiniuose tinkluose drįstų komentuoti, sugėdinti skaldančias žinutes, neigti neteisingas žinias, tai tikrai sustabdytų propagandą.

Lietuvos propagandos paveikumo pikas buvo kai Vencienės vedamas „Garliavos mergaitės“ judėjimas pateko į Seimą su 8 proc. palaikymu. Laimei, propagandistai Lietuvoje nuolat susiskaldo. Laimei, vis dažniau balsuos jaunimas, kuris moka anglų kalbą ir išauga rusakalbį informacijos lauką.

O jei dar vis dažniau žmonės socialiniuose tinkluose drįstų komentuoti, sugėdinti skaldančias žinutes, neigti neteisingas žinias, tai tikrai sustabdytų propagandą. Juk pastebime, kad skųstis, o ne džiaugtis yra labiau priimtina socialiniuose tinkluose. Imkime ir nusverkime informacijos srautą pozityvia kryptimi.

Visas Pilietybė.lt pokalbio su K.Žukausku vaizdo įrašas:

Projektas iš dalies finansuojamas Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.