Penktoji kolona Suomijoje lietuvės akimis

Be galo įdomu stebėti penktosios kolonos veikimą Suomijoje. Dar įdomiau, kad kai kurie veikimo metodai – vos ne identiški Lietuvos atvejui. Ir nors Suomijoje uždrausti propagandinių kanalų neleidžia įstatymai, valstybė akcentuoja kritinio mąstymo ugdymo svarbą.

Suomijoje nuo 2020 m. veikiančio kanalo „Pose TV“ steigėjo Ilkka Tiainen pastarųjų metų veikla labai panaši į Antano Kandroto, žinomo Celofano slapyvardžiu. Abudu pasižymėjo pandemijos metu antivirusiniais judėjimais, konfliktais su policija, maršais ir kitomis akcijomis.

„Pose TV“ kanalą išlaiko prenumeratoriai, kurių, pasak I.Tiainen, yra apie 500–1000, pajamos gaunamos ir iš ekologiškų produktų pardavimų. Kanale transliuojamas turinys suomių įvardijamas kaip prorusiškas, jame dažnas kremliaus naratyvas apie „blogus vakarus“, biolaboratorijas, klasika tapęs pandemijos neigimas bei kitos sąmokslų teorijos. 

Šio kanalo žurnalistas Ville Puromäki dalyvavo savivaldybių rinkimuose su „Krištolo“ partija (suom. Kristallipuolue), kuri save pristato kaip „aukštesnės išminties“, dvasingumo skleidėją, oficialiai neigia pandemiją. Teko asmeniškai pažinti keletą šios partijos palaikytojų, kurie propaguoja ekologišką gyvenimo būdą, domisi Vladimiro Megrė knygose „Rusijos skambantys kedrai“ aprašoma gyvenimo filosofija apie gyvenimą gamtoje, harmonijoje, nepriklausomybėje nuo civilizacijos. 

„Pose TV“ įkūrėjas I.Tiainen be žiniasklaidos darbų aktyviai reiškiasi politiniame gyvenime. Anksčiau priklausęs Centro partijai (suom. Keskusta, garsiai dar ir tuo, kaip užsiėmė stipriu lobizmu šalyje dėl bendrų su rusija energetikos projektų), bandė tapti jos pirmininku, tačiau po nesekmės pirmininko rinkimuose iš jos išėjo ir 2021 m. įkūrė naują partiją pavadinimu „Valdžia priklauso tautai“ (suom. Valta kuuluu kansalle).  Girdėti lozungai ir Lietuvoje, ar ne?

Nuo senų laikų Suomijoje veikia „MV-laikraštis“ (suom. MV-lehti), skleidęs prokremlišką naratyvą. Daug metų jame dirbo Johan Bäckman, propagandisto karjerą pradėjęs diskredituojant vaikų teisių ir apsaugos tarnybas Suomijoje, išgarsėjęs kaip suomių žurnalistės ir knygos „Putino troliai“ autorės Jessikkos Aro persekiotojas. Už pastarąją veiklą teismas jam, kartu su MV kanalo steigėju ir vyr. redaktorium Ilja Janitskinu, skyrė ir piniginę, ir laisvės atėmimo baudas. Taip baigėsi aktyvi propagandisto veikla. Beje, dėl aršios savo kritikos Estijos demokratinei santvarkai ir prokremliškos veiklos J.Bäckmanas yra paskelbtas nepageidaujamu asmeniu Estijoje.

2019 metais MV kanalas iš nuteisto vyr.redaktoriaus I.Janitskino buvo atiduotas į Janus Putkonen rankas. Šis veikėjas dar 2015 metais Donecko Respublikoje įsteigė naujienų agentūrą „DONi News“. Per metus iš privačių lėšų veikianti agentūra gavo oficialų naujienų agentūros statusą Donbase.

Žiemos karo metu Londone atspausdintas plakatas | Nuotr. iš Twitter

Šių metų rugsėjo 30 d. po fiktyvių referendumų J.Putkonen siuntė suomiškus sveikinimus teigdamas, kad Luhanske šventinės nuotaikos, nes pagaliau prisijungė prie rusijos federacijos. Jį per nuotolį iš Luhansko kalbino jau aprašyto kanalo Pose Tv redaktorius tas pats I.Tiainen. 

Tiek I.Tiainen, tiek ir J.Putkonen savo kanalus vadina nepriklausomais, alternatyviais masinei žiniasklaidai, juose kritikuoja Suomijos valdžią, kuri labai stipriai remia Ukrainą, imasi tvoros pasienyje su rusija statymo, nebeįsileidžia rusų turistų. Seniau labai ragino Suomiją išstoti iš Europos Sąjungos, o dabar ragina palaikyti gerus santykius su kaimyne rusija. 

Apriboti šių kanalų transliacijos negalima pagal Suomijoje galiojančius įstatymus. Tačiau kaip kovą su prokremliškais informaciniais kanalais suomiai įvardija kritinį mąstymą. Nors valstybė piliečių kritiniam mąstymui ugdyti pastangas deda jau kelis dešimtmečius ir nuo mažų dienų, dabar pabrėžia jo stiprinimo būtinybę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.