Giedrė Žickytė: ką gali vienas šuolis?

Pokalbiui su Pilietybe pakviesta Oskarams nominuoto dokumentinio filmo „Šuolis“ kūrėja, režisierė ir prodiuserė Giedrė Žickytė lietuvio Simo Kudirkos istoriją vadina nesibaigiančių staigmenų dėžute. Šuolis buvo vienas, vieno laisvo vidumi žmogaus, o pasakoja visą pluoštą istorijų. Apie sistemos suvaržyto žmogaus kančią ir desperaciją, apie žmogaus mažumą didžiosios politikos žaidimuose, apie emigranto vienišumą, tėvynės šauksmą, apie žmogaus pasirinkimus sudėtingomis sąlygomis ir laisvės, kuri nėra savaime suprantama duotybė, visapusiškumą.

Gal scenaristas per daug prisigalvojo

„Kai išgirdau tą istoriją, kad mūsų lietuvis, Simas Kudirka, jūreivis kadaise ryžosi tokiam žingsniui, natūralu, kad iš karto kilo susidomėjimas, nes toks dramatiškas įvykis. Jau pats įvykis atrodo kaip filmas, – portalui Pilietybė.lt pasakojo G.Žickytė. – Nes kas yra kinas? Tai yra dramatiškas įvykis, reiškia žmogus turi daryti pasirinkimą: taip arba kitaip. Ir kuo dramatiškesnės aplinkybės, tuo pasirinkimas daugiau dalykų gali papasakoti.“

Simo Kudirkos istoriją pasakojantis G.Žickytės filmas „Šuolis“ nominuotas Oskarams | The Jump nuotr.

Pašnekovė atviravo, kad sužinojus Simo istoriją, faktą, kad vienas žmogus, susitikus dviems laivams Atlanto vandenyne, fiziškai peršoko iš vieno laivo į kitą – iš vieno pasaulio į kitą, iš vienos sistemos į kitą – išsirutuliojo labai daug siūlų ir prireikė daug metų darbo, kad tuos siūlus atrinkti.

Jei tai būtų vaidybinio filmo scenarijus, galvotum, kad gal scenaristas per daug prisigalvojo. Bet gyvenime būna parašomi tokie scenarijai, jog sunku patikėti.

„Supratau, kad taip, įvyko šuolis, o po to jau įvyko daug kitų šuolių, metaforiškai. Buvo kažkas neįtikėtino, – Pilietybė.lt kalbėjo G.Žickytė. – Jei tai būtų vaidybinio filmo scenarijus, galvotum, kad gal scenaristas per daug prisigalvojo. Bet gyvenime būna parašomi tokie scenarijai, jog sunku patikėti. Todėl ir mėgstu dokumentiką, nes tai yra tikra, autentiška. Turbūt tai ir sukelia tokias emocijas, žmonėms kyla tiek klausimų, sukelia tokias diskusijas. Tai yra universalūs dalykai. Tas laisvės siekis turbūt yra viena universaliausių žmogaus emocijų, pamatinė mūsų vertybė.“

Niekas nesakė, kad laisvė bus lengva 

Vertybė, kurios įsisąmoninimo visuomenėje, anot režisierės, kartais taip trūksta. „Laisvė ateina su atsakomybe. Niekas nesakė, kad laisvė bus labai lengva, – sakė pašnekovė.

Kai mes iškovojome laisvę, visiems atrodė, kad tuoj tuoj jau čia bus rojus. Bet niekas nesakė, kad laisvė yra rojus. Laisvė gali būti sunki, gali būti alkana, sudėtinga. Tu esi pats atsakingas už savo gyvenimą. Pagalvokite, jei esi uždarytas kalėjime, tai reiškia, kad tau už elektrą nereikės mokėti, gauni duonos, turi stogą virš galvos. Bet tai yra kalėjimas ir niekas šito neori. O tada tave paleidžia į laisvę ir jau reikia pačiam suktis ir viskas priklauso nuo tavo paties darbo ir atsakomybės.“

Bet niekas nesakė, kad laisvė yra rojus. Laisvė gali būti sunki, gali būti alkana, sudėtinga.

Darbas ir atsakomybė, kurios vaisiai prinoksta ne tik kiekvieno asmeninio indėlio, ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų gyvenančių lietuvių bendromis pastangomis.

G.Žickytė su Holivudo žvaigžde lietuvių kilmės aktore Ruta Lee (kairėje) filmo „Šuolis“ pristatyme Los Andžele | G.Žickytės albumo nuotr.

„Man pačiai diasporos, ypač Amerikos lietuvių, indėlis buvo nepaprastai didelis atradimas, – kalbėdama apie diasporos indėlį į Simo, į Lietuvos istoriją, Pilietybė.lt pasakojo G.Žickytė. – Tose didžiulėse masinėse demonstracijose dėl Simo, kurios buvo organizuotos diasporos, aišku, paskui prisijungė ir kiti, tose tūkstantinėse žmonių miniose mačiau tarsi užuomazgas mūsų Sąjūdžio. Tikrai galiu prisipažinti, į tuos archyvinius kadrus negalėjau žiūrėti abejingai, jie tiesiog jaudino.

Kokia diaspora buvo neabejinga, kaip susivienijo ir ką padarė dėl vieno žmogaus, kurio net nepažinojo, žinojo tik jo vardą ir turėjo jo vieną nuotraukėlę, kurią jis paliko laive kai peršoko. Pagalvokite, keturis metus, kol kovojo dėl Simo išlaisvinimo, žmonės turėjo tik tą vieną nuotrauką ir ji ėjo visur, buvo perpiešiama, jam net paveikslus piešė, kūrė eiles, muzikos kūrinys yra sukurtas Simui Kudirkai atminti. Buvo net teikiami oficialūs prašymai pervadinti gatves arba skverus Amerikoje jo vardu. Žmonės buvo neabejingi, aukojo savo laiką… Kai pagalvoji, net šiurpas eina.“

Žadintuvas jaunimui ir visiems lietuviams

Režisierė prisipažino, kad ją sujaudino ne tik diasporos pastangos po Simo šuolio, bet ir pagalba skleidžiant jo istoriją pasakojantį filmą. 

…nes kuo labiau išlaikysime savo tapatybę, tuo būsime stipresni ir įdomūs pasauliui.

„Manau, reikia steigti Oskarų atašė Amerikoje, – sakė G.Žickytė. – Lietuviai ten turi sukaupę tokią patirtį, tokias pažintis. Atrodo, Lietuva jiems tokia svarbi, kad net gėda pasidaro. (…) Šakotis, tradicijos, bandymas išlaikyti kalbą, lietuviška staltiesė, padėta svarbiausioje vietoje… Matyt, tai yra mūsų tapatybės ženklai, kurie niekur nedingsta ir tai yra labai gerai, nes kuo labiau išlaikysime savo tapatybę, tuo būsime stipresni ir įdomūs pasauliui.“

Režisierė G.Žickytė: „Kuo labiau išlaikysime savo tapatybę, tuo būsime stipresni ir įdomūs pasauliui.“ | G.Žickytės asmeninio albumo nuotr.

Tačiau Oskarams Lietuvos nominuoto filmo kūrėja pabrėžia, kad ją sujaudino ne tik lietuvių užsienyje pagalba, bet ir jaunajai kartai paliktas pėdsakas: „Tai, ką aš norėjau pasakyti, jau pasakiau. Kai kūrinį išleidi į pasaulį, jis tau nebepriklauso, jis pradeda gyventi savo gyvenimą, – portalui Pilietybė.lt atviravo G.Žickytė. – Bet filmą mačiusių žmonių reakcijos, ypač jaunų žmonių, kaip filmas juos įkvėpė, kad jis pasiekia ir jaunąją kartą, ne tik tuos, kurie atsimena šaltąjį karą ir tuos laikus, man yra nepaprastai svarbu.“

Kaip lietuviai gali padėti „Šuoliui“ užšokti ant svarbiausių pasaulyje apdovanojimų Olimpo? „Svarbiausia yra neabejingumas, kai tiesiog netingi kažką padaryti, pasidalinti, pakviesti, tada dalykai kažkaip ir juda į priekį“, – sakė G.Žickytė. 

Reziumuojant, jei nebūsim abejingi, toli ir pasieksim.

Visas filmo „Šuolis“ režisierės Giedrės Žickytės pokalbis su Pilietybe:

Viršelio nuotraukoje režisierė Giedrė Žickytė su istorijos herojumi Simu Kudirka filmo „Šuolis“ peržiūroje Kaune. Pašnekovės asmeninio albumo nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.