Diasporos budrumas informacinio karo metu

Portalas Pilietybė.lt sulaukė Suomijos lietuvių bendruomenės pirmininko pavaduotojos Eglės Bogvilaitės Aronen laiško, kuriuo ji reiškia susirūpinimą dėl propagandinių leidinių nusitaikymo į Lietuvos diasporą ir jos lyderius. Aktyvi lietuvė Suomijoje, o taip pat Graikijos, Vokietijos, Ispanijos, Čekijos lietuvių bendruomenės sulaukė leidinio „Respublika“ žurnalisto klausimų apie situaciją jų gyvenamose šalyse. Iš pažiūros nekalti klausimai, vienok puikiai galintys pasitarnaujanti kremliaus propagandai. Todėl lietuvių bendruomenių lyderiai ragina visus diasporos atstovus būti budriems, netyčia nepasitarnauti propagandai ir nepakenkti Lietuvai ilgalaikėje perspektyvoje.

Dalinamės Eglės Bogvitaitės Aronen laišku:

Į keliose Europos šalyse veikiančias lietuvių bendruomenes kreipėsi „Respublika“ leidinių grupės žurnalistas ir pateikė klausimus apie situaciją jų gyvenamuose kraštuose. Atidžiau įsiskaičius į klausimus nesunku susidaryti bendrą būsimo straipsnio vaizdą, kuriuo būtų eskaluojama infliacijos tema, kurstomas gyventojų nepasitenkinimas valdžia, galimai noras palyginimo būdu pateikti situaciją Lietuvoje kaip vieną blogiausių Europoje. 

Norėtume atkreipti dėmesį, kad žurnalistas kreipėsi į bendruomenes iškart po siaubingų raketų atakų į visą Ukrainos teritoriją (spalio 10 dieną, kai rusija į Ukrainą paleido daugiau nei 80 raketų, – red.).

Leidinio „Respublika“ žurnalisto klausimai, nusiųsti Suomijos, Graikijos, Ispanijos, Vokietijos, Čekijos lietuvių bendruomenių lyderiams | Suomijos LB nuotr.

Šiek tiek suprantant propagandos veikimo mechanizmą, galima daryti prielaidas, kad infliacijos ir blogėjančio Vakarų šalių gyvenimo tema norima tiesiog nukreipti dėmesį nuo karo eigos faktų, mažinti gyventojų norą remti finansiškai Ukrainą ir Ukrainos pabėgėlius.

Turbūt daugelis ir taip jau žino, kad „Respublika“ ir „Vakaro žinios“ leidžianti grupė turi nekokią reputaciją, prasidėjus karui Lietuvos prekybininkai ir Paštas nustojo prekiauti jų leidiniais, motyvuodami tuo, kad platina propagandinį, kremliui palankų naratyvą. 

Norime paprašyti visų diasporos atstovų būti budriems, netyčia nepasitarnauti propagandai ir nepakenkti Lietuvai ilgalaikėje perspektyvoje. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.