Rimvydui Baltaduoniui – ordinas už nuopelnus Lietuvai

Kai istoriją keičiantys darbai kalba už juos nuveikusius žmones. Tyliai, kasdien, prožektorių nesivaikantys, dažnai nuvertinami, kartais net pašiepiami ar pagaliais užkaišiojami darbai. Kurie, vertybinių bendraminčių pulko padedami, šviečia ryškiau nei proginės kalbos, nei kostiumuotos nuotraukos, nei skambūs lozungai.

„Naujieną, kad prezidentas dekretu suteikė ordiną, Karininko kryžiaus apdovanojimą „Už nuopelnus Lietuvai“, sužinojau kelyje iš San Diego į San Fransiską“, – sako JAV gyvenantis ekonomikos profesorius R.Baltaduonis.

Liepos 6-ąją, Lietuvos Valstybės, Mindaugo karūnavimo dieną, LR Prezidento Gitano Nausėdos jis buvo apdovanotas ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi. „Rimvydas Baltaduonis – aktyvus Pasaulio lietuvių bendruomenės ir Jungtinių Amerikos Valstijų lietuvių bendruomenės narys, užsienio lietuvių pilietiškumo, naujos kartos lyderystės ir lietuvybės stiprintojas“, – taip Rimvydas pristatytas apdovanojimo pranešime spaudai.

Pats ekonomiką Getisburgo universitete (Pensilvanija, JAV) dėstantis, pilietinės iniciatyvos „Mūsų Metas DABAR“ siela, iš tos kelių pilietiškai įelektrintų JAV lietuvių iniciatyvos išplaukusios pilietiškos minties erdvės – projekto pilietybė.lt – bendrakūrėjas Rimvydas save pristato tiesiog taip: „aš Rimvydas Baltaduonis, iš pa Utenąs“.

Ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi apdovanoto R. Baltaduonio žinutė nuo Ramiojo vandenyno pakrantės. Užsienio lietuvių pilietiškumo, naujos kartos lyderystės ir lietuvybės stiprintoju vadinamas ekonomikos profesorius Rimvydas pats prisistato šitaip: „aš Rimvydas Baltaduonis, iš pa Utenąs“ | © pilietybė.lt

„Man šis valstybinis apdovanojimas yra labai ypatingas, nes jis įvertina ir parodo valstybės dėmesį veiklai, kurią dariau ne vienas, kuri apjungia labai daug žmonių, – kelionėje po JAV platybes mintimis apie apdovanojimą dalinasi Rimvydas. – Tas yra labai svarbu, nes valstybė parodo, kad jai rūpi ypatingas diasporos įsitraukimas į valstybės kūrimą, tolesnio klestėjimo stiprinimą. Todėl labai džiaugiuosi, kad tas kelias, kuris atvedė mane iki šio posūkio, yra matomas.

Iš tikrųjų tai yra kelias, procesas laike, kur galo nėra. Ir kuo toliau, tuo labiau suvoki, kad tai yra brandos, savęs pažinimo kelias, kuriame sutinki labai daug žmonių. Esu be galo dėkingas organizacijoms, su kuriomis teko bendradarbiauti: Pasaulio lietuvių bendruomenė, JAV lietuvių bendruomenė, „Global Lithuanian Leaders,“ profesionalų klubų tinklas, Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga, žiniasklaida, pavieniai asmenys, gausybė žmonių, kurie dirba dažnai naktimis, vakarais, bandydami suderinti savo šeimų laiką, atostogų laiką, atliekamą laiką nuo darbo.

Tiesiog daugybė žmonių, kurie palaiko, rašo žinutes, siunčia informaciją, kuri padeda geriau susivokti ir matyti pilnesnį vaizdą visame pasaulyje esančių lietuvių, jų nuomonių, įžvalgų, įvairių klausimų supratimo.

Paprastas pasidalinimas žinute, kurią bandome ištransliuoti ir paskleisti po pasaulį, labai motyvuoja ir padeda. Pavėžėjimas iki oro uosto, priėmimas nakvynei ar kiaušinienės, blynų su uogiene iškepimas rytą, yra didžiulė pagalba, nes daugybė tos veiklos, kurią darome kartu, yra daroma su nuliniais biudžetais.

Tad ačiū jums visiems, kad esate kelyje, pilietiškumo kelyje, brandos kelyje, kuris tiki Lietuva.

Tas kelias yra be galo įdomus, padeda augti, padeda suprasti save, todėl esu dėkingas jums už tą bendrystę. Ir esu dėkingas Lietuvos valstybei, Lietuvos institucijoms, kurios labai daug prisideda, kad ryšiai tarp Lietuvos ir lietuvių pasaulyje stiprėtų, kad mūsų noras būti aktyviais valstybės piliečiais būtų ir toliau stiprus, kad norėtume išsaugoti, išlaikyti Lietuvos pilietybę ir turime įdėti pastangų, kad tai įvyktų.

Pabaigai, noriu pasakyti, kad kartais esi tame kelyje ir suvoki, kad vienu metu gali egzistuoti ir skaisti šildanti saulė, ir gan nerami audringa bangomūša. Ir tai yra gyvenimas, aplinka, kurioje turime išmokti judėti į priekį. Tad nepabūkime tų negandų ir iššūkių, atraskime savo kelią nepamiršdami, kad visąlaik šalia mūsų yra daug žmonių, kurie nori padėti. Nesate vieni.

Mūsų paskutinė iniciatyva kurti pilietiškos minties erdvę – pilietybė.lt – galbūt yra puikus akcentas, kuris išauga iš tos brandos. Turime kurti informacinę erdvę, kur galėtume keistis informacija, diskutuoti, klausti, ieškoti atsakymų.

Tęskime tą mūsų žygį į priekį ir pamatysime, kas laukia mūsų už kito posūkio. Linkėjimai jums nuo Ramiojo vandenyno pakrantės. Aš Rimvydas Baltaduonis, iš pa Utenas.“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.