Kodėl merų rinkimai svarbūs diasporai, o diaspora merams?

Užsienyje gyvenimus kuriantys lietuviai savivaldos rinkimuose nebalsuoja. Vienok, kiekvienas jų į pasaulį išvyko ne iš abstrakčios teritorijos – iš konkretaus Lietuvos miesto, kaimo, regiono. Ir kai pasaulyje gyvenantys lietuviai savo aplinkoje pasakoja apie tėvynę, kai atvyksta atostogų, kai galvoja apie galimą investavimą, verslą ar grįžimą, galvoja ne apie visą 65,3 tūkst. kvadratinių kilometrų Lietuvos valstybės teritoriją, galvoja apie konkretų miestą, kaimą, regioną. Dažniausiai tą, kuriame gimė, augo, studijavo. Todėl kas ir kaip ves jų kraštą į priekį beigi galimybės prisidėti prie jo gerovės asmeniškai svarbu ne tik vietos gyventojams, svarbu ir iš jo po pasaulį pasklidusiems lietuviams. 

„Kartais žmonės sako „ai, tai tik savivaldos rinkimai“, bet iš tiesų jie yra labai svarbūs to miesto, regiono, savivaldybės gyventojams, – pokalbyje su pilietybė.lt akcentavo Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Jolanta Petkevičienė. – Nes savivaldybės taryba, meras priiminėja būtent gyventojams pačius svarbiausius sprendimus, ne valstybės lygmens, bet būtent to regiono, kuriame gyvena. Todėl labai svarbu kokius atstovus išsirinksime.“

Užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai savivaldos rinkimuose balsuoti negali, savivaldybių tarybas ir merus renka konkrečioje vietovėje gyvenamąją vietą deklaravę nuolatiniai gyventojai, Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiai. 

…buvę gyventojai ar su vietove stiprius emocinius ryšius turintys žmonės gali būti nepamainoma jėga krašto garsinimui, investicijų pritraukimui, gamybos, paslaugų teikimo, eksporto skatinimui. 

Visgi jau ne viena rajono savivaldybė ir ne vienas meras suprato, kad buvę gyventojai ar su vietove stiprius emocinius ryšius turintys žmonės gali būti nepamainoma jėga krašto garsinimui, investicijų pritraukimui, gamybos, paslaugų teikimo, eksporto skatinimui. 

Jau ne viena savivaldybė oficialiai skiria miesto ar rajono „ambasadorius“, buria globalių regionų ar „city alumnų“ grupes, taip sujungiant po pasaulį migruojančius lietuvių kilmės žmones su konkrečiais Lietuvos regionais. Ypatingai stiprių miesto ar regiono klestėjimui vertingų savo diasporos įtraukimo pavyzdžių turi Airija, Italija, seniai supratusios, kad tam nepakanka skambių pareiškimų, būtina investuoti realias politikas, pastangas, biudžeto eilutes, atsiperkančias su kaupu.

Pilietybė.lt pokalbio su VRK pirmininke J. Petkevičiene vaizdo įrašas

Todėl aktyvios diasporos portalas pilietybė.lt šių metų savivaldos rinkimuose kviečia pažiūrėti plačiau, globaliau ir įsigilinti būtent į savivaldybių potencialą telkti diasporos galią regionų vystymuisi bei gerovei. 

Kokių globalių galimybių dar neišnaudoja vietos valdžia? Kuo skiriasi įvairių kandidatų, jų partijų ar politinių komitetų patirtis ir požiūris į diasporos įgalintą savivaldą? Kaip būsimieji merai prisidėtų prie planuojamo pilietybės referendumo sėkmės 2024 metais? Galų gale ar ir kaip pritraukia globalius lietuvius, ketinančius investuoti, bendradarbiauti, sugrįžti, dažnai su mišriomis šeimomis?

Nes pokyčiai ir geresnis gyvenimas prasideda būtent nuo savo kiemo, gatvės, kaimo, rajono, miesto.

Šiuos ir kitus klausimus pilietybė.lt aptars būtent regioniniu lygiu ir būtent su vietos politikais, kurie pasiryžę vesti savo kraštą į priekį ateinančius ketverius metus. Nes pokyčiai ir geresnis gyvenimas prasideda būtent nuo savo kiemo, gatvės, kaimo, rajono, miesto.

Kiekvieną savaitę, iki savivaldos rinkimų 2023 m. kovo 5 dieną, diskusijos diasporai aktualiais klausimais su kandidatais savivaldybių rinkimuose ir atitinkamų vietovių diasporą jungiančių organizacijų lyderiais, ambasadoriais bei sugrįžusiais į savo gimtąsias ar tėvų žemes pasaulio lietuviais tiesioginiame pilietybė.lt eteryje „Merų rinkimai: diaspora klausia“.

Pilietybė.lt ciklo „Merų rinkimai: diaspora klausia“ pokalbių su kandidatais vaizdo įrašai:
Pokalbis su Utenos miesto kandidatais:

Pokalbis su Alytaus miesto kandidatais:
Pokalbis su Šakių miesto kandidatais:
Pokalbis su Tauragės miesto kandidatais:

Projektas iš dalies finansuojamas Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.