Privalomoji karo tarnyba: juodu ant balto

Pakalbėkime iš dūšios, ką apie tai reikia žinoti užsienyje gyvenantiems tėvams ir vaikinams? Įspėju, įrašas skirtas tik turintiems 18 metų ir daugiau. Tad jukš nuo ekranų tie, kam dar ne laikas.

Labų dienų iš Airijos siunčia Mykolas. Taip taip, tas pats, kuris pilietybės įstatymo pinkles raizgė. Tas pats Mykolas, kuris gimė Lietuvoje, bet jau 17 metų gyvena Airijoje.

18-to gimtadienio proga Mykolas gavo ne tik tortą su krūva žvakučių ir bilietą į suagusiųjų pasaulį, bet ir savo vardą šauktinių sąrašuose. Klausiate, kodėl? Kodėl Mykolas šaukiamas grįžti į Lietuvą atlikti privalomosios karo tarnybos, jei visą savo gyvenimą praleido ne Lietuvoje?

Atsakymas paprastas kaip du kart du. Lietuvos pilietybė = privalomoji karo tarnyba. Ir jokių o, bet, tačiau, gal, jei, nes, kodėl, todėl. Kiekvienas Lietuvos pilietis turi konstitucines piliečio teises ir pareigas, tarp jų ir karo prievolę, nepriklausomai nuo jo gyvenamosios vietos. Vien tik išvykimas (išvykimo deklaravimas) neatleidžia nuo karo prievolininko pareigų, kadangi karo prievolė kyla iš Lietuvos pilietybės turėjimo. Ir baigtas kriukis. Ir nesvarbu kiek metų ir kokiame pasaulio krašte kraštelyje jūs gyvenate. Jei jaunuolis turi lietuvišką pasą, reiškia jam priklauso ir privalomosios karo tarnybos kario duonos paragauti.

Lietuvos pilietybė = privalomoji karo tarnyba. Ir jokių o, bet, tačiau, gal, jei, nes, kodėl, todėl.

Šiek tiek skaičių. Jaunuoli, įsidėmėkite, kad šaukiamas būsite iki 23 metų (įskaitytinai). Studjuojate? Šaunuolis, mokslo reikia siekti. Tokiu atveju būsite šaukiamas iki 26 metų, nes dėl studijų karo tarnybą galima atidėti. Turite dvigubą pilietybę? Malonu, džiaugiamės, bet karo tarnybai prašom ruoštis. Dvigubos pilietybės turėjimas taip pat neatleidžia nuo karo prievolininko pareigų. Negavote jokio kvietimo, laiško ar žinutės, kad esate šaukiamas? Piktinatės, po šimts pypkių, net dūmai rūksta, iš kur gi jums žinoti esate sąraše ar ne? Na, visų pirma, mestelkite priekaištingą žvilgsnį į tėvų daržą, kad jūsų su Lietuvos įstatymais nesupažindino, o tada atsidarykite karys.lt svetainę. Ten yra skelbiami šauktinių sąrašai. Jums tereiks asmens kodo ir sužinosite ar šaukia jus tėvynė, ar ne. Vienas spust https://sauktiniai.karys.ltir viskas aišku. Prašom, nedėkokite.

Pranešti jums niekas nepraneš, nes tai jūsų pareiga pasitikrinti. Įstatymų nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės. Tikiuosi tėvai pasidalino su jumis šia auksine išmintimi? Tikrai dar pravers gyvenime. Renkatės ignoruoti ir nereaguoti į šaukimą? Tuomet nenustebkite, kai kertant Lietuvos sieną jus pasitiks ne močiutė, nešina savo cinamonu kvepiančiais pyragais, o pareigūnai. Ir… jūsų viešnagės planus kiek pakoreguos. Na, nebent norite aštrių pojūčių, patinka nuotykiai ir nekantraujate patirti, ką reiškia būti sulaikomu.

Nenustebkite, kai kertant Lietuvos sieną jus pasitiks ne močiutė, nešina savo cinamonu kvepiančiais pyragais, o pareigūnai.

Taigi, jaunimas, sveiki atvykę į teisių ir pareigų pasaulį. O Mykolas ką? O Mykolui beliko baigti mokyklą, pasirinkti kur tarnauti ir, traukiant seną gerą liaudies dainą “Oi neverk, motušėle…”, devynis mėnesius paskirti Lietuvai tėvynei. Taip, supratote teisingai, tarnybos vietą pasirinkti galima, tik nereikėtų snausti ir apie savo sprendimą pranešti kuo anksčiau. Juk gera vieta ilgai tuščia nebūna. (Dar viena aukso išmintis jūsų išprusimo lobynan). Turi dar klausimų? Nepasididžiuok, užsuk čia, gal rasi ko ieškai: https://www.karys.lt/…/d.u.k./gyvenantiems-uzsienyje/232

Kankina abejonės beigi drasko dvejonės? Rašyk mums, ištiesim ranką, brolau. Karių pareiga saugoti rytojų, o tu apie savo rytojų pagalvok jau DABAR. Kaip ne kaip, juk tu irgi esi Lietuvos istorija tad tai – #IstorijosApieMUs visus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.