Diasporos amunicija. 3 dalis: Kas, jei ne aš? Kada, jei ne dabar?

Jei nedarytų kiekvienas, kas gi būtų tie visi? Visas keliones pradedame nuo pirmo žingsnio. Visas pergales pasiekiame pradėję veikti. Šioji pergalė žiaurioje kovoje už laisvę ir šviesą taip pat bus suneštinė. Portalas Pilietybė.lt renka ir pasaulio lietuvių istorijai įrašo kasdienybės herojų – lietuvių nuo Taivano iki Niujorko – pergalei suneštus darbus.

Kai prasidėjo Rusijos agresyvus puolimas Ukrainoje, ėjo tik trečioji Rūtos Jonuševičiūtės darbo savaitė tarptautinės biotechnologijų įmonės biure Kopenhagoje. Ši įmonė turi biurus ir Rusijoje, ir JAV,  bendras darbuotojų skaičius – beveik 7000.

Rūtą suneramino vasario 25 d. vidiniame įmonės tinkle išplatinta vadovės žinia, teigianti, kad Rusijos – Ukrainos krizės akivaizdoje Maskvos biuro darbuotojai yra saugūs, o vykstantys tiekimo ir muitų trikdžiai nežymūs ir laikini.

Rūta Jonuševičiūtė (nuotraukoje viduryje), Danija | Global Lithuanian Leaders nuotr.

Sutrikdyta žinutės neadekvatumo ir kolegų tylos, Rūta pasirėmė įmonės deklaruojamomis vertybėmis dare to lead (liet. išdrįsk lyderiauti), išdėstė tikrąją karo informaciją, paragino vadinti įvykius tikraisiais vardais, pasiūlė svarstyti veiklos Rusijoje moralumą ir pakvietė įmonės vadovybę bei darbuotojus įsitraukti į paramą Ukrainai: renkant pinigus kariniams veiksmams ir pabėgėliams, organizuojant paramos tiekimo logistiką, skleidžiant informaciją apie Ukrainą ir vykstantį karą.

Rūtos nuoširdumas ir atvirumas buvo išgirstas vadovės, jos poziciją ir idėjas gausiai palaikė kolegos. Su Rūta dėl atskiro pokalbio susisiekė viceprezidentas, atsakingas už vidinę įmonės kultūrą ir komunikaciją. Iš pokalbio ir palaikymo gimė globali įmonės iniciatyva #InspireForUkraine, jai vystyti buvo skirtas 1 mln. Danijos kronų biudžetas, jos vadove apsiėmė būti vos prieš mėnesį prie įmonės prisijungusi Rūta. Dalis šio biudžeto bus skirta UNICEF paramai į Ukrainą nugabenti.

Evelina Kvartūnaitė, Nyderlandai | kvartunaite.com nuotr.

Evelina Kvartūnaitė iš Amsterdamo darbuojasi su Afrikos diasporos organizacijomis, aktyviai dalyvauja profesionalų klubo Benelux Baltics in Business veikloje. Vardan Ukrainos pergalės prieš nežabotą agresorių Evelina kariauja dviem frontais. Pirma, ji aktyviai dalinasi savo įžvalgomis ir straipsniais anglų kalba apie karą, apie agresorių, apie milžiniškas grėsmes žmoniškumui, apie asmenines patirtis sovietinės sistemos gniaužtuose ir jų įtakas asmenybės raidai bei įvykių vertinimui. Taip bando iššaukti stipresnę Vakarų visuomenių reakciją į viduramžiškai brutalų karą Europoje.

Antra, nuo pirmųjų Ukrainos karo pabėgėlių pasirodymo Vokietijos, Belgijos ir Nyderlandų miestuose, ji padeda jiems rasti prieglobstį ir paramą, įkūrė lėšų telkimo fondą ir organizuoja akcijas jam papildyti. Štai praėjusį savaitgalį vyko akcija #Bake4Sale, kurios metu Ukrainos moterys kepė skanėstus pardavimui, kad surinktų pinigų į Amsterdamą atvykstantiems pabėgėliams.

Daiva Lapėnaitė, Italija | Simos Šilingytės nuotr.

Daiva Lapėnaitė iš Sardinijos salos Italijoje sukasi tarp daugybės veiklų – aktyvios žurnalistikos ir komunikacijos, šio aktyvios diasporos portalo Pilietybė.lt kūrimo. Kovoje prieš visam pasauliui grasinantį agresorių, kaip ir Evelina, Daiva ginkluojasi žmogiškumo amunicija. Ji savo asmenine iniciatyva italų kalba rašė laiškus Italijos verslo vadovams, kurie tebevykdo veiklą Rusijoje – Salvatore Ferragamo, UniCredit, Pirelli, Banca Intesa. Su dviem pirmaisiais toliau vyksta susirašinėjimas vertybiniais argumentais.

Mokėdama italų kalbą, ji beldžiasi į patogaus gyvenimo ir „mūsų neliečia“ jausmo užliūliuotus italus, dalindamasi asmeninėmis patirtimis sovietų sistemoje ir žiniomis apie Rusijos režimą, jo nužmogintą brutalumą, išnaudoja visas progas kalbėti info kanalais – radijo ir televizijos laidose, visomis kalbomis bendrauja socialiniais tinklais, derindama informaciją ir žinutes pagal auditoriją.

Marius Vilemaitis gyvena Niujorke ir dirba Nasdaq, laisvalaikiu domisi robotika ir bendrai visų rūšių technologijų įveiklinimu, dalyvauja auksarankių (makers’ club) veiklose, renginiuose ir tinkluose. Būtent iš bendraminčių Robotikos mokykloje Vilniuje Marius sužinojo apie mini kompiuterių Raspberry Pi poreikį. Juos papildo infraraudonųjų spindulių kameromis, tvirtina prie dronų ir leidžia į šilumą skleidžiančių objektų žvalgymą. Pirmuosius 10 kompiuterių vienetų rado ir nupirko Lietuvoje, dar 50 pavyko aptikti elektronikos parduotuvėje Niujorke.

Marius Vilemaitis (pirmame plane) ir Niujorko lietuvių profesionalų klubas | Asmeninio albumo nuotr.

Jų pardavimas labai griežtai ribojamas vienam asmeniui, todėl Marius pajungė draugus iš Niujorko lietuvių profesionalų klubo (New York Lithuanian Professionals), kad kiekvienas rezervuotų ir įsigytų po vieną kompiuterį toje parduotuvėje ir įgaliotų Marių juos visus pasiimti.

Klaidžiojimas apribojimų labirintais baigėsi sėkme – vienu ypu Marius sukrovė ir dar po poros valandų lėktuvu su keliaujančiais draugais išsiuntė kariauti dar 22 kompiuterius.

Miglė Matekūnaitė, Taivanas | Asmeninio albumo nuotr.

Miglė Matekūnaitė iš Taipėjaus Taivane kovo 7 d. kartu su vyru surengė performansą „War Crime“, kurio metu 24 valandas nepertraukiamai ant lipnių lapelių rašė frazę „Putin is a war criminal“ ir klijavo ant sienų  Ukrainos vėliavos spalvomis. Po 9 dienų ta pati komanda kartu su Lenkijos, Ukrainos ir kitų šalių diasporos žmonėmis surengė dar vieną performansą „Arčiau Ukrainos – Close to Ukraine“. Jo metu vyko paskaitos apie Ukrainos muziką, maistą, kalbą ir istoriją, kiaušinių marginimo, apyrankių pynimo, Marios Prymachenko piešinių spalvinimo dirbtuvės. Buvo padengtas tradicinių patiekalų ir gėrimų stalas, sukosi prieškarinės Ukrainos vaizdai. Renginio metu žmonės priartėjo prie Ukrainos kančios ir sutelkė apie 2800 eurų paramos.

Tarptautinio verslo mokslų daktarė Ingrida Kerusauskaitė iš Kembridžo universiteto dalyvavo kuriant ir pasidalino struktūruota platforma, kurios pagalba net ir labai užimtas pasaulio pilietis gali rasti sau parankų būdą kovoti ir prisidėti prie Ukrainos pergalės. 

Arūnas Teišerskis (kairėje), Airija | Asmeninio albumo nuotr.

Arūnas Teišerskis iš Airijos lietuvių bendruomenės savanoriškai teikia tekstų vertimo paslaugas ukrainiečių, lietuvių, anglų kalbomis. Ši pagalba ypač vertinga platinant socialiniuose tinkluose naujienas tiesiogiai iš Ukrainos, kad informacija iš pirmų lūpų pasiektų kuo platesnę kitakalbę auditoriją.

Laukite tęsinio.

Viršelio nutraukoje momentas iš Miglės Matekūnaitės performanso „War Crime“ Taipėjuje | Asmeninio albumo nuotr.

Projektas iš dalies finansuojamas Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.