Neatimta pilietybė: referendumo reikalaujanti rezoliucija

Lietuvos Respublikos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės Komisija 2021 m. gegužės 21 d. priėmė rezoliuciją „Dėl privalomojo referendumo skelbimo ir įgyvendinimo“. Pateikiame rezoliucijos tekstą.

Lietuvos Respublikos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija, išklausiusi Lietuvos Respublikos Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės, komisijos narių Gedimino Ramanausko ir Ryčio Virbalio kalbas, Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkės Dalios Henkės, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų viceministro Arnoldo Abramavičiaus, Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos direktorės Evelinos Gudzinskaitės ir advokatų kontoros „Glimstedt“ vyriausiojo teisininko
Ovidijaus Speičio pranešimus;


atsižvelgdama į tai, kad 2019 m. gegužės 12 d. referendumas dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo įvyko ir dauguma balsavusių Lietuvos Respublikos piliečių pritarė Lietuvos Respublikos pilietybės išsaugojimui įgijus kitos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę,


siūlo Lietuvos Respublikos Prezidentui, Lietuvos Respublikos Seimui, Lietuvos Respublikos Vyriausybei ir Lietuvos Respublikos vyriausiajai rinkimų komisijai:

– Laikyti referendumą dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo – gimimu įgytos Lietuvos Respublikos pilietybės išsaugojimo – prioritetiniu Lietuvos Respublikos Seimo ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės klausimu.

– Paskelbti ir surengti privalomąjį referendumą dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo – gimimu įgytos Lietuvos Respublikos pilietybės išsaugojimo įgijus kitos valstybės pilietybę – kartu su 2024 m. Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimais Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka ir terminais.

– Laiku užtikrinti finansavimą plačiai išankstinei referendumo agitacijos (visuomenės informavimo) kampanijai.

– Pradėti ankstyvą referendumo agitaciją Lietuvoje ir užsienyje, įtraukiant į šią kampaniją Lietuvos Respublikos diplomatines atstovybes, konsulines įstaigas, garbės konsulus užsienio šalyse, Pasaulio lietuvių bendruomenės ir lietuvių diasporos atstovus, įskaitant išankstines diskusijas Lietuvos regionuose, referendumui skirtas konferencijas, kongresus ir kitus renginius.

– Įvertinti galimybę įgyvendinti balsavimą 2024 m. referendume internetu.

– Kviesti Pasaulio lietuvių bendruomenės ir lietuvių diasporos atstovus į pasirengimo referendumui darbo grupes, taip pat dėl referendumui teikiamo klausimo formuluotės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.