Lietuvos Vyriausybės ir diasporos santykiai: tektoninis lūžis?

Vos tik pradėjusi darbą, naujoji Užsienio reikalų ministerijos vadovybė aktyviai atsigręžė į Lietuvos diasporą. Vyriausybės programoje apie diasporos įtraukimą įvairiais klausimais ir įvairiomis formomis kalbama net 18-koje punktų. Tačiau kaip realiai Vyriausybė kuria santykius su plačia, įvairia ir resursų sklidina savo diaspora? Portalo Pilietybė.lt laidų cikle „Pokalbiai su Pilietybe“ – trumpai, aiškiai, lyg juodu ant balto, apie Lietuvos ir diasporos santykius kalbasi Užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas su Pilietybė.lt bendrakūrėju iš JAV Dr. Rimvydu Baltaduoniu.

Kiek vietos Jūsų portfelyje tenka diasporos reikalams? Tokį klausimą Užsienio reikalų viceministrui E. Meilūnui uždavė Pilietybė.lt bendrakūrėjas R. Baltaduonis.

„Telpa tiek, kiek reikės. Užima ir užims tiek, kiek reikės“, – atsakė E. Meilūnas, kuruojantis Užsienio reikalų ministerijos bendradarbiavimą su diaspora.

„Pokalbiai su Pilietybe“ interviu su Užsienio reikalų viceministru E. Meilūnu vaizdo įrašas | © Pilietybė.lt

Viceministro teigimu, ši Vyriausybė rodo išskirtinį dėmesį diasporai, o pagrindinis Vyriausybės siekis yra sustiprinti ryšį su pasaulyje esančiais tautiečiais.

„2019 m., kurie buvo paskelbti Pasaulio lietuvių metais, pasigirdo toks gražus šūkis, kad esame viena tauta, nesvarbu, kur begyventume. Tad šios Vyriausybės siekis yra, kad šis šūkis būtų įgyvendintas“, – sakė viceministras. Jis taip pat išskyrė tris Vyriausybės veiklos prioritetus.

Visų pirma, sėkmingas referendumas dėl pilietybės išsaugojimo. Antra, sudaryti sąlygas, kad visi diasporos vaikai galėtų mokytis lietuvių kalbos lituanistinėse mokyklose. Ir trečia, sudaryti galimybes tautiečiams, gyvenantiems užsienyje, įsitraukti į valstybės gyvenimą.

Siekiant gražų šūkį ir tris pagrindinius siekius paversti realybe, Vyriausybė ketina aktyviau įgalinti ne tik bendruomenes, bet ir jaunimo sąjungas, lituanistines mokyklas, profesionalų klubus, pilietines organizacijas.

Tačiau, E. Meilūno teigimu, didžiausias iššūkis – kaip pasiekti tuos 90 proc. aktyvumo paraštėse esančius pasaulio lietuvius?

Siekiant šio tikslo viceministras kviečia visus, neabejingus, nelaukti, o tiesiog susisiekti su ambasadomis, konsulinėmis įstaigomis, Globalios Lietuvos departamentu, kalbėtis ir ieškoti būdų, kaip stiprinti santykius ir pasiekti visiems kartu geresnių rezultatų.

„Metas pradėti kurti ambicingesnius projektus yra DABAR“, – sakė viceministras.

Visas „Pokalbiai su Pilietybe“ interviu su Užsienio reikalų viceministru E. Meilūnu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.