Pilietiškumo „užkratas“ pasklido: trispalvėmis širdimis ginkluota diaspora nebenurims

Prieš ketverius metus keli aktyvūs JAV lietuviai sukūrė pilietinę iniciatyvą „Mūsų Metas DABAR“. Lietuvius pasaulyje ketinusi skatinti balsuoti iniciatyva vargu ar įsivaizdavo, kad sukels pilietiškumo vajų, Pasaulio lietuvių apygardą pavers rinkimų hitu, o trispalvėmis širdimis ginkluota armija virs precedentų Lietuvoje, o gal net ir pasaulyje, neturinčiu pilietiniu fenomenu.

„Mūsų Metas DABAR“ = dalyvaukime ir aktyviai balsuokime artėjančiuose rinkimuose yra 2016 m. JAV lietuvių bendruomenėje kilusi pilietinė iniciatyva, kuria siekiama skatinti JAV ir po visą pasaulį migruojančius lietuvius nepamiršti savo pilietinės pareigos ir aktyviai balsuoti artėjančiuose Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose“, – rašoma iniciatyvos pristatyme. Tačiau po neįvykusio referendumo dėl pilietybės išsaugojimo 2019 m. „Mūsų Metas DABAR“ komanda buvo truputį pavargusi ir nusivylusi.

Trispalvių baterijų galia

„Iš tiesų, patirčių taupyklėje kažkiek skepticizmo būta, – pasakoja „Mūsų Metas DABAR“ komunikacijos grupės vadovas Vaidas Matulaitis. – 2019 m. referendumas dėl pilietybės išsaugojimo buvo galingas motyvas, sukėlęs didelę dalį diasporos ant kojų, o Seimo rinkimai, rodėsi, netaps tuo garvežiu, išjudinsiančiu kiek nusivylusius jo rezultatais pasaulio lietuvius.

Vienintelė priežastis, aktyvistus stumianti į šią veiklą – nematomos, bet labai galingos trispalvės baterijos, įtaisytos ant mūsų sėdynių, kurios ir neleidžia ramiai nusėdėti vietoje.

vaidas matulaitis

Mes tarpusavyje juokaujame, kad diasporos savanorystės užsidegimo neįmanoma paaiškinti racionaliai, kuomet nėra materialios naudos motyvo. Vienintelė priežastis, aktyvistus stumianti į šią veiklą – nematomos, bet labai galingos trispalvės baterijos, įtaisytos ant mūsų sėdynių, kurios ir neleidžia ramiai nusėdėti vietoje. Tačiau ir joms kartais reikia įkrovos, aktyvacijos. Srovės įsikrauname vienas nuo kito, iš tokių pat su trispalvėmis baterijomis širdyse ar kitose vietose.“

„Mūsų Metas DABAR“ komunikacijos grupės vadovas Vaidas Matulaitis | Asmeninio archyvo nuotr.

„Mūsų Metas DABAR“ pradininkas ir iniciatyvos siela Rimvydas Baltaduonis neslepia, kad nuovargio šešėlis sklandė, tačiau tos nematomos, bet labai galingos trispalvės baterijos vartytis savigailos pataluose neleido. „Žinojome, kad DABAR2019 komanda dar nebuvo pilnai atsigavusi po ilgo pilietybės referendumo maratono, bet mintis, kad smukęs aktyvumas šiuose Seimo rinkimuose iš mūsų atims net ir paguodos prizą – atskirą Pasaulio lietuvių vienmandatę apygardą – vertė kauptis ir mobilizuotis. Spėliojome, kad pernai pasiteisinęs pasaulinis DABAR koordinatorių tinklas šiemet tikriausiai bus mažesnis, nes dalį patyrusių pernykščių savanorių nugvelbs atskirų kandidatų ir partijų politinės kampanijos.

Atrodė, kad surasti ir sklandžiai įlieti į komandą naujus entuziastus, kai yra vasara, o pasaulį kamuoja pandemija, bus ypač sudėtinga. Tačiau staiga netikėto pastiprinimo sulaukėme iš naujų žmonių, ypač jaunimo, kurie norėjo, kad pernai matyta pilietiškumo banga atsikartotų per DABAR2020 reinkarnaciją ir buvo pasiruošę paaukoti tam tikslui savo vasaros mėnesius. Taip įvyko tam tikras „kraujo perpylimas“, kuris mūsų pilietinės iniciatyvos koordinavimą ne tik vėl pastatė ant tvirtų kojų, bet ir užaugino naujus ir dar galingesnius sparnus“, – pasakoja R. Baltaduonis.

Ledus pramušė susivieniję

Įkrovos pliūptelėjo būtent tai, į ką iki šiol nelabai buvo kreipiamas dėmesys – Lietuvoje gimę, bet įvairiose pasaulio šalyse gyvenantys jauni žmonės. „Mūsų Metas DABAR“ besvarstant aktyvumo kampus artėjančių rinkimų perspektyvoje, įsitraukė lietuvių profesionalų klubus pasaulyje vienijančio tinklo „Global Lithuanian Leaders“ (GLL) atstovė Lina Dusevičienė. Kibirkštis kilo jai išėjus pasivaikščioti Vilniaus gatvėmis su atostogų į tėvynę grįžusia Berlyne gyvenančia Rūta Naujokaite.

Pirmą kartą įvyko toks fenomenas, po savo sparnu sujungęs pasaulio lietuvių organizacijas, Užsienio reikalų ministerijos „Globalios Lietuvos“ programos iniciatyvas, sujungė ir suvienijo pasaulio lietuvius.

lina dusevičienė

„Man pačiai tai buvo didžiulis įrodymas, kad susivienijusi diaspora gali nuversti kalnus“, – džiaugėsi aktyviai į pilietiškumo skatinimą įsitraukusi, pirmąją tinklalaidę apie Lietuvą anglų kalba „Lithuanian Dream“ kurianti R. Naujokaitė. Lašas po lašo prie iniciatyvos ėmė jungtis pačių įvairiausių žinių ir gabumų turintys lietuviai. Galiausiai prie „Mūsų Metas DABAR“ koordinatorių tinklo prisijungė daugiau nei 70 žmonių iš viso pasaulio.

Lina Dusevičienė | Asmeninio archyvo nuotr.

„Pirmą kartą įvyko toks fenomenas, po savo sparnu sujungęs pasaulio lietuvių organizacijas, Užsienio reikalų ministerijos „Globalios Lietuvos“ programos iniciatyvas, sujungė ir suvienijo pasaulio lietuvius“, – „Mūsų Metas DABAR“ komunikacijos grupės surengtoje rinkimų maratono finišo spaudos konferencijoje pabrėžė kartu su Rūta po Vilnių vaikščiojusi L. Dusevičienė.

„Būdami pirmi Baltijos regione su diasporos apygarda, būdami išskirtiniai su pilietine iniciatyva, tikrai pramušėme tam tikrus ledus. Nepaisant įvairių apribojimų dėl pandemijos, tikrai sukėlėme pilietiškumo bangą“, – kalbėjo tiesiogiai iš LR konsulato Vašingtone į konferenciją pasijungęs „Mūsų Metas DABAR“ iniciatorius R. Baltaduonis.

Vėliavnešiai – jaunoji karta

Bangą, kurios vėliavnešiais tapo būtent jaunoji Lietuvos karta, užaugusi, gyvenanti už teritorinių jos ribų. „Diskutuodami su iniciatyvos viešųjų ryšių komanda supratome, kad yra viena žmonių grupė, kurios balsas iki šiol nebuvo labai girdimas, ir tai yra jaunimas, – pasakojo lituanistinio švietimo Airijoje kolona Donata Simonaitienė.

Užsienyje jau užaugo nauja karta jaunimo, kurie Lietuvą mato ne kaip kažkokią nuoskaudų šalį, bet kaip ateities ir galimybių šalį, kaip modernią Lietuvą ir jiems yra ne vis vien kas vyksta Lietuvoje. Todėl norėjome būtent jaunimui, kuris yra pasiruošęs dirbti vardan tos, suteikti balso teisę ne tik rinkimuose, bet ir viešojoje erdvėje.“

Užsienyje jau užaugo nauja karta jaunimo, kurie Lietuvą mato ne kaip kažkokią nuoskaudų šalį, bet kaip ateities ir galimybių šalį, kaip modernią Lietuvą ir jiems yra ne vis vien kas vyksta Lietuvoje.

donata simonaitienė

Prie V. Matulaičio vadovaujamos „Mūsų Metas DABAR“ viešųjų ryšių komandos prisijungusi Italijoje gyvenanti žurnalistė Daiva Lapėnaitė akcentavo, kad į du Lietuvoje gimusius jaunuolius – Airijoje užaugusį Mykolą ir Italijoje užaugusią Ugnę – orientuota komunikacijos kampanija gimė ne iš skaičiavimų ir matematikos, bet iš širdies ir emocijos.

Mykolas iš Airijos ir Ugnė iš Italijos | Asmeninio archyvo nuotr.

„Tokių Mykolų ir Ugnių, užaugusių toli nuo Lietuvos, bet su Vyčiu širdyje ir išdidžiai netgi trispalvėmis kojinėmis maskatuojančių jaunų lietuvių pasaulyje yra šimtai. Tūkstančiai. Apskritai, lietuvių, ginkluotų negęstančia meile Lietuvai, pasaulyje yra visa armija. O apie juos žinoma nieko, arba bent jau tikrai per mažai, tiek pačioje diasporoje, ir ypač Lietuvoje. O juk būtent tokių autentiškų istorijų žinojimas ir yra tas trintukas, kuris trina stereotipus ir sušildo santykius“, – konferencijoje sakė D. Lapėnaitė.

Lietuvių, ginkluotų negęstančia meile Lietuvai, pasaulyje yra visa armija. O apie juos žinoma nieko, arba bent jau tikrai per mažai.

daiva lapėnaitė

Italijoje gyvenanti žurnalistė pabrėžė, kad pirmą kartą buvo taip kryptingai pasirinkta komunikacija, nukreipta nuo pilietybės ir kitų problemų į vertybes, nuo momentinių, vienadienių tikslų, į ilgalaikę Lietuvos viziją.

Nekreipti dėmesio – nebeįmanoma

Kad pastangos ir komunikacinė strategija sugebėjo pralaužti nusivylimo kiautą, pabrėžė ir Jungtinės Karalystės lietuvių jaunimo sąjungos vadovas Kasparas Steponavičius. „Sugebėjome paskatinti žmones pereiti tą nusivylimą po praėjusio referendumo. Norisi tikėti, kad šitas bendradarbiavimas tęsis ir po rinkimų“, – vylėsi iš Londono prisijungęs K. Steponavičius.

„Taip jau įvyko, kad Pasaulio lietuvių apygarda susivienijo ir nesiruošia nurimti, – konferencijoje kalbėjo Taline gyvenantis komunikacijos ekspertas V. Matulaitis. Pagrindinė žinutė dabar yra ta, kad diaspora pabudo, ir panašu, kad nesiruošia nurimti. „Mūsų Metas DABAR“ tęs savo darbą, šiandien mes nebaigėme nieko, darbai tiktai prasideda. Mūsų tikslas yra toliau tęsti partnerystę, būti partneriška priežiūra, draugiškai padėti Seimo narei kuo efektyviau įgyvendinti visus savo pažadus. Mes dirbsime kartu, nes mums labai rūpi.“

Viskas, nuo šiol į pasaulio lietuvių politinį balsą politikai privalės atsižvelgti, nes tai yra milžiniška jėga.

aušrinė armonaitė

Prie konferencijos prisijungusios antrajame rinkimų ture dėl Pasaulio lietuvių mandato susirėmusios kandidatės Dalia Asanavičiūtė ir Aušrinė Armonaitė vienbalsiai sakė, kad toks pasaulio lietuvių fermentas yra kažkas netikėto, nematyto ir stipraus. „Beprotiškai didžiuojuosi ta jėga, kuri susitelkė šiems rinkimams pasaulio lietuviu organizacijose. Lyginant su Lietuvos vietinėmis apygardomis, mudvi su Dalia pirmajame ture gavome rekordinį balsų skaičių, kas reiškia – viskas, nuo šiol į pasaulio lietuvių politinį balsą politikai privalės atsižvelgti, nes tai yra milžiniška jėga“, – kalbėjo A. Armonaitė.

„Mūsų Metas DABAR“ rinkimų maratono finišo konferencija | Renginio stop kadras

„Mes visi, išeivija, esme viena komanda ir aš be proto didžiuojuosi būdama šios komandos dalimi“, – teigė D. Asanavičiūtė. Lietuvių profesionalų klubų Los Andžele ir Niujorke bei Seimo ir PLB komisijos narys Gediminas Ramanauskas pripažino, kad lūkesčiai ir tikslai yra labai dideli. „Jaučiu, kad esame didelė jėga, kad diaspora bunda. Pasiraitosime rankoves ir sieksime geriausių rezultatų visi kartu“, – sakė į konferenciją tiesiogiai iš LR konsulato Niujorke prisijungęs G. Ramanauskas.

Trispalvėmis širdimis ginkluota armija

Pilietiniu fenomenu tapusios „Mūsų Metas DABAR“ siela R. Baltaduonis pastebėjo, kad ši iniciatyva gali būti ir viena tų platformų efektyviam darbui su Pasaulio lietuvių atstove Seime, greta PLB ir Seimo komisijos. „Nepaleiskime šito šanso. Būkime istorijos dalimi“, – ragino R. Baltaduonis.

Pilietiniu fenomenu tapusios „Mūsų Metas DABAR“ iniciatorius Rimvydas Baltaduonis | Asmeninio archyvo nuotr.

Jo bendramintis – netikėtas bangas sukėlusiame judėjime – V. Matulaitis pabrėžė, kad šita savanoriškais pagrindais dirbusių žmonių įpilietinimo kampanija padarė ne tik skaičius, bet sujungė organizacijas, šalis, komandas. „Įdirbis yra labai didelis ir tiktai vienas Dievas žino, kur nuves mus ambicija, noras ir motyvacija, kur mes norime sustoti, jeigu išvis norime sustoti. Fantastiška raketa iššovė. Tai yra ne pabaiga, tai yra pradžia.

Panašu, kad šito cunamio ir šitos bangos nematyti negalima. Pilietiškumo užkratas pasklido ir jo jėga yra mūsų vienybė.

vaidas matulaitis

Iki šiol „Mūsų Metas DABAR“ iš esmės veikdavo kaip aktyvuotojas prieš rinkimus. Šį kartą panašu, kad prabudimas, ta trispalvėmis širdimis ginkluota armija, jau nebenurims. Yra padaryta per daug įdirbio, per daug įžengta į tą įpilietinimo lauką, kad palikti viską savieigai. Panašu, kad šito cunamio ir šitos bangos nematyti negalima. Pilietiškumo užkratas pasklido ir jo jėga yra mūsų vienybė“, – šių Seimo rinkimų hitu tapusios Pasaulio lietuvių apygardos maratono finišo konferencijoje apibendrino V. Matulaitis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.