Kam reikia kitų šalių pilietybės? Lietuvos advokatavimui

Gegužės 2–6 d. JAV Kongrese vyko Baltijos advokatavimo dienos – Baltic Advocacy Days. Tai jau ketvirtus metus vykstantis renginys, kurį organizuoja jungtinis Baltijos–Amerikos nacionalinis komitetas The Joint Baltic American National Committee (JBANC). Jo metu JAV piliečiai, turintys baltiškų šaknų, susitinka su Kongreso nariais ir jų patarėjais, siekdami atkreipti Amerikos valdžios dėmesį į Baltijos regiono problemas bei užtikrinti paramą Baltijos šalių saugumui ir vystymuisi. 

„Šiais metais jautėsi ypatinga iniciatyvos reikšmė. Dalyviai ragino JAV Kongresą imtis veiksmingų priemonių padėti Ukrainai ir dėti visas įmanomas pastangas, kad Rusijos inicijuotas karas nepasklistų į kitas regiono šalis, įskaitant Lietuvą“, – portalui Pilietybė.lt sakė vienas iš Baltijos advokatavimo dienų iniciatorių Vytas Aukštuolis.

Baltijos šalių diasporos organizuotame renginyje šiemet dalyvavo rekordinis aktyvių baltiškos kilmės JAV piliečių skaičius – net 130. Pasiruošti susitikimams dalyvius konsultavo lietuvių kilmės buvęs Ilinojaus valstijos kongresmenas John Shimkus, kuris ilgus metus aktyviai dirbo su Atstovų rūmų Baltijos grupe (House Baltic Caucus) taip pat Ukrainiečių Kongreso Amerikoje atstovas Michael Sawkiw, vadovaujantis Ukrainiečių nacionalinei informavimo tarnybai Vašingtone (Ukrainian National Information Service). 

Baltiškų šaknų turintys JAV piliečiai Baltijos advokatavimo dienose prie JAV Kongreso | V.Aukštuolio asmeninio albumo nuotr.

Baltijos advokatavimo dienų savanoriams pavyko susitikti su 42 Kongreso nariais ar jų patarėjais, atstovaujančiais net 23 skirtingas valstijas. Tarp svarbiausių klausimų susitikimuose buvo akcentuojama JAV karinė pagalba bei energetinio saugumo Europoje užtikrinimas.

„Susitikdami su Kongreso nariais dėjome visas pastangas padėti Ukrainai ir Lietuvai“, – pasakojo V.Aukštuolis.

Kas yra Baltijos advokatavimo dienos? Kokia Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims iš to nauda? Kodėl kitų šalių pilietybes turintys lietuviai yra Lietuvos strateginio saugumo klausimas? Aktyvios diasporos portalas Pilietybė.lt pakvietė plačiau papasakoti tiesiai iš pirmų lūpų vieną iš idėjos autorių ir organizatorių V.Aukštuolį. 

Visas Pilietybė.lt bendrakūrėjo iš JAV Rimvydo Baltaduonio pokalbio su V.Aukštuoliu vaizdo įrašas:

Projektas iš dalies finansuojamas Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.