Baltijos kelio galia Ukrainai

Susitinkame Baltijos kelio ir Ukrainos Nepriklausomybės dienos minėjimo savaitę, kuri šiemet liūdnai sutampa su brutalaus karo Ukrainoje pusmečiu. Tai, ką Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje iškovojome vieningai atsukę nugaras sovietinei praeičiai ir ryžtingai žengdami į vakarietišką ateitį, Ukrainos žmonės šiandien gina stodami ir žūdami prieš rusų pabūklus. Todėl Baltijos kelio vienybės ir pasiryžimo reikia ir šiandien, nenurimstant remti Ukrainos kovoje su imperialistinėse glūdumose užstrigusia visų Baltijos šalių ir viso Vakarų pasaulio grėsme.

Baltijos kelias – turbūt labiausiai pasauliniais informacijos tinklais pasklidusi Baltijos šalių akcija – įvairiais formatais nuolat išlenda skirtinguose pasaulio kraštuose, kaip taikus ir įkvepiantis būdas parodyti, kad tauta turi teisę spręsti savo šalies likimą ir stovėti už savo pasirinkimus.

Būtent todėl Baltijos kelias, po suklastotų Baltarusijos rinkimų 2020 metų rugpjūtį, nusitiesė šimtatūkstantine žmonių grandine iki Baltarusijos sienos ir nuvilnijo per pasaulį pusšimtyje miestų, kone trisdešimtyje šalių, penkiuose kontinentuose. Įkvėpti Baltijos kelio žmonės į gyvą grandinę 2004 m. stojo Bangladeše, 2013 m. Katalonijoje, 2019 m. Honkonge.

Būtent todėl išradingų ir nenuilstamai Ukrainą remiančių Los Andželo lietuvių dėka  Baltijos kelio atgarsiai šiemet liepsnos viename žymiausių ir unikaliausių renginių planetoje – „Burning Man“ festivalyje, nuo 1991 m. vykstančiame Black Rock dykumoje, Nevadoje (JAV).

Čia kartą per metus dešimtys tūkstančių žmonių iš viso pasaulio susiburia savaitei ir sukuria laikiną didmiestį, skirtą menui, saviraiškai ir pasitikėjimui savimi švęsti. Didžiuliu laužu, kuriame padegama medinė lėlė pasibaigiantis festivalis yra nieko panašaus pasaulyje neturinti vieta, kurioje neegzistuoja pinigai, neegzistuoja prekės ženklai, tik pritrenkianti laisvė ir individo išraiška, ir totali pagarba žmogui, gamtai, gyvenimui.

Los Andžele gyvenanti paramos Ukrainai idėjų generatorė, kuratorė, dalyvė, Los Andželo lietuvius be atvangos telkianti, Lietuvos Amerikos verslo asociacijos Los Andžele bendrasteigėja, Draugystės tilto iniciatorė, centriniame „Warner Bros“ biure dirbanti Eleonora Jonušienė-Romuva portalui Pilietybė.lt pasakoja, kad į festivalį atvažiuoja daug thought leaders, mąstytojų, inovatorių, o įdomiausia yra tai, kad niekada nežinai, kas ten vyks, kokie žmonės atvyks: „Pravažiuoji vartus ir atsiduri visai kitoje planetoje, kur veikia visai kiti dėsniai. Festivalio dalyviai vadovaujasi 10–čia principų, festivalyje nėra pinigų, tik dovanojimas, nėra komercijos, fokusuojamasi į vidinį pasaulį ir individo išraišką – būk tuo, kuo nori būti. Nesvarbu, ką festivalyje darai, svarbu, kas esi. Tai išlaisvina žmonių kūrybiškumą, žmonės pamato kitus kampus.“

Nuo pirmų karo dienų iki pat dabar pirmose protestų, šalpos iniciatyvų, dėmesį traukiančių kultūrinių projektų sūkuryje esanti Eleonora pasakoja, kad šiemet „Burning Man“ festivalyje (rugpjūčio 28 – rugsėjo 5 d.) Lietuvos diasporos stovykla „Amber Dust“ kuria instaliaciją „Laisvės Tridentas“ – kovų už laisvę ir viso pasaulio demokratines vertybes simbolį. 

„Lietuviai jaučia ypatingą trauką „Burning Man“ festivaliui, – Pilietybė.lt sako Eleonora, – gal tam įtakos daro pati vietovė – dykuma, kurioje laisvės pojūtis tik sustiprėja, nes dykuma labai didelė, ten daug įvairių meno objektų.“

Lietuvos diasporos stovykla „Amber Dust“ festivalyje „Burning Man“ kuria instaliaciją „Laisvės Tridentas“ – kovų už laisvę ir viso pasaulio demokratines vertybes simbolį | Asmeninio albumo nuotr.

Lietuviška stovykla „Amber Dust“ pradėta prieš septynerius metus, o jos idėjinis lyderis yra Saulius Jarašūnas. „Besiruošiant stovyklai kilo idėja pastatyti ukrainiečių simbolį, – pasakoja Eelonora. – „Burning Man“ nėra politinė organizacija, bet labai palaikė šią idėją. Matyt dėl to, kad už tridento stovi laisvė ir kova už laisvę. Norisi priminti, kad karas dar vyksta ir kad pasaulio palaikymas yra būtinas, būtinas mūsų vertybių išlikimui.“ 

Festivaliui pasibaigus trišakį planuojama parsivežti ir Los Andželo lietuvių dienų metu spalio 1–2 dienomis oficialiai padovanoti Ukrainos diasporai. 

„Burning Man“ nėra politinė organizacija, bet labai palaikė šią idėją. Matyt dėl to, kad už tridento stovi laisvė ir kova už laisvę. Norisi priminti, kad karas dar vyksta ir kad pasaulio palaikymas yra būtinas, būtinas mūsų vertybių išlikimui.

„Išsprogus karui Ukrainoje, tarpusavio vienybė ir vienybė su Ukrainos žmonėmis tapo būtinybe, – portalui Pilietybė.lt pasakoja Eleonora, kuri su komanda nuo pirmųjų karo dienų užmezgė stiprius ryšius su Stand with Ukraine LA ir Ukraine Culture Center organizacijomis. – Kiekvieną penktadienį Team Lithuania savanoriai padeda šioms organizacijom ruošti humanitarinės, medicininės ir karinės pagalbos siuntas, kiekvieną savaitę dalyvauja ukrainiečių organizuojamose demonstracijose. 

Drauge surengėme „Mr Landsbergis“ filmo peržiūrą, o surinktus pinigus skyrėme Stand with Ukraine LA organizacijai, kuri nupirko karinį automobilį, pripildė medicinine ir karine amunicija ir išsiuntė į frontą Ukrainoje. Taip pat drauge surengėme Manto Kvedaraviciaus filmo „Mariupolis“ pristatymą Ukrainos Kultūros Centre in memoriam Mantui ir Mariupolio žmonėms.“ 

…kiekvienas mūsų, kur bebūtume, galime labai daug, o būdami kartu ir turėdami bendrą tikslą esame didelė jėga. Kur esi, daryk geriausia ką gali.

Baltijos kelias Eleonorai, tuomet 15–metei, yra viena geriausių patirčių, kažkas neįkainojama, tas vienybės jausmas, lydintis iki šiandien ir priežastis, kodėl ji ir šiandien daro tai, ką daro: „Būtent dėl to vienybės jausmo kai kaip tauta, kaip kultūra galime siekti vieno tikslo. (…) Mes žinome tą laisvės jausmą, žinome kas tai yra kova už laisvę. Ir tai mane labiausiai ir veža, tas žinojimas ką mes galime nuveikti ne pavieniai, bet kartu, kaip viena komanda. Besivadovaudami paprasta taisykle – kiekvienas mūsų, kur bebūtume, galime labai daug, o būdami kartu ir turėdami bendrą tikslą esame didelė jėga. Kur esi, daryk geriausia ką gali.“ 

Visas Pilietybė.lt pokalbis su Baltijos kelio sėklą pasaulyje skleidžiančia Eleonora Jonušiene-Romuva:

Projektas iš dalies finansuojamas Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.